Vizita za živali > Novice
1960 ogledov

Kiti: Uničuje jih ena najbolj strupenih snovi, ki jih je ustvaril človek

Znanstveniki so zaskrbljeni.

Število kitov ubijalcev v svetovnih morjih močno upada, zaradi onesnaženja s kemikalijo PCB, ki je prepovedana že več desetletij, a ima še vedno uničujoč vpliv na življenje v morju, pa bi v naslednjih sto letih lahko izginila polovica populacije ork, opozarjajo znanstveniki v raziskavi, ki jo objavlja znanstvena revija Science.

Zaradi visokega onesnaženja svetovnih morij so najbolj prizadeti kiti ubijalci, ki so sesalci in na vrhu prehranjevalne verige. PCB škoduje njihovemu imunskemu sistemu in predvsem sposobnosti razmnoževanja, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozarja raziskava.

Kemikalije prehajajo na potomce

Ker se PCB počasi razgrajuje, življenjska doba kitov ubijalcev pa dolga, je koncentracija pri kitih vse višja, saj jedo ribe, ki so vse bolj onesnažene s to kemikalijo, opozarja raziskava. Pri sesalcih je ta kontaminacija s PCB medgeneracijska, saj kemikalije z mlekom prehajajo z matere na potomce.

Vpliv PCB na plodnost in imunski sistem je bil uničujoč pri mnogih populacijah ork, so ugotovili raziskovalci, ki so opozorili na hitro upadanje števila ork v 10 od 19 populacij, ki so jih preučevali, poroča CNN. Raziskovalci se bojijo, da v naslednjih sto letih zaradi onesnaženja grozi izginotje polovice jat kitov ubijalcev v svetovnih morjih.

Številke so jih presenetile

Pri polovici jat ork so namreč zabeležili "bodisi ničelno rast populacije ali pa velik upad, v najhujših primerih celo popolno prenehanje razmnoževanja", je opozoril vodja raziskave Jean-Pierre Desforges z danske univerze Aarhus.

"Vedeli smo, da so ravni PCB visoke, vendar pa smo bili presenečeni, ko smo videli številke," je dejal Desforges.

Stanje je najhujše v Braziliji, Gibraltarski ožini, severovzhodnem Pacifiku in na območju Britanskega otočja.

Poliklorirani bifenili ali PCB so ena najbolj strupenih snovi, kar jih je ustvaril človek, njihova uporaba pa je bila prepovedana pred več kot tremi desetletji.

Ker PCB razpada počasi, v okolju ostaja močno prisoten, našli so ga celo na morskem dnu. Zaradi izredne obstojnosti tako še vedno ogroža zdravje ljudi in živali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.