Vizita za živali > Novice
937 ogledov

Kje in kdaj do cenejših sterilizacij

Črna mačka
1/2
Letos se je k akciji cenejših kastracij in sterilizacij pridružilo osem veterinarskih ambulant.

"Letos v akciji Srce za tačke združujemo praktično večino društev za zaščito živali. Nekatera bomo spoznavali skozi zgodbe srečnih posvojitev, druga nam bodo prispevala konkretne ozaveščevalne vsebine. Društvom sicer pa v sklopu sestrskega projekta Koraki za tačke, katerega organizirata društvo Never Give Up in Lidl Slovenija pomagamo tudi z donacijami," nam je povedal Mitja Čehovin s portala Pes moj prijatelj. 

Portal je namreč v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija in s podporo društev za zaščito živali v ponedeljek začel z drugim velikim ozaveščevalnim projektom Srce za tačke, katerega cilj je spodbujanje posvajanja iz zavetišč in pomoč društvom za zaščito živali.

V okviru projekta lahko pomagate društvom za zaščito živali, preberete in delite različne ozaveščevalne vsebine, pomagate iskati nove domove živalim, udeležite se lahko dogodka "Koraki za tačke", prispevate v košare, ki so postavljene v 52 Lidlovih trgovinah in sodelujete v akciji cenejših sterilizacij in kastracij, ki jih pripravljajo v sodelovanju z osmimi veterinarskimi ambulantami. 

Kje do cenejših sterilizacij

"Neverjeten odziv na lansko akcijo nas je spodbudil k temu, da si letos zadamo še višje cilje. K sodelovanju smo tokrat povabili kar osem veterinarskih ambulant in večina teh se nahaja izven večjih mest. Vemo namreč, da je problematika nezaželjenih legel največja prav na podeželju in na manj poseljenih območjih. Kot prvi sta s cenejšimi sterilizacijami in kastracijami danes pričeli ambulanti iz Spodnjega Dupleka in Domžal. V nadaljevanju prihajajo še Kočevje, Murska Sobota, Logatec, Izola, Zagorje in Mokronog," nam je naštel Mitja. 

Tako v okviru akcije vsak teden po dve ambulanti ponujata 30 odstotkov nižje cene obeh posegov.

Cenejše sterilizacije in kastracije je v lanski akciji v štirih veterinarskih ambulantah sicer izkoristilo 200 skrbnikov psov in muc. "To pomeni, da bo v naslednjih letih v Sloveniji veliko manj nezaželenih rojstev, torej živali, ki bodo ostale brez doma in tako životarile nekje ob cesti ali pristale v že tako prepolnih zavetiščih. Kako zelo pomembno je živali sterilizirati in kastrirati, na ta način pa pripomoči k dolgoročni odpravi problema zapuščenih živali, bo sicer osrednja nit tudi letošnjega projekta Srce za tačke," pojasnjujejo na portalu.

Cenejše sterilizacije in kastracije bodo letos prvi ponujali veterinarski ambulanti Noe (Domžale) in Usar (Spodnji Duplek), Animalia (Zagorje) in Veterinarski center Lara (Izola) v drugem tednu, Veterinarski center Plevnik (Logatec) in Veterina Škarica (Murska Sobota) v tretjem tednu in v zaključnem tednu Veterinarska postaja Kočevje ter Veterinarska ambulanta Rep (Mokronog).

V sodelovanju z Zavodom Naš kuža in športno-humanitarnim društvom Never Give Up, bo v soboto 6. oktobra na Koseškem bajerju v Ljubljani potekal tudi dobrodelni tekaški dogodek Koraki za tačke za pomoč brezdomnim živalim. Na dogodku se bodo predstavile organizacije, ki skrbijo za brezdomne živali, terapevtski kužki, pasji frizer in veterinarska ambulanta. 

Poleg obiska je možno pomagati tudi s finančnimi sredstvi preko poslanega sms-a s ključno besedo TACKE1 ali TACKE5 na številko 1919, pri čemer prispevate 1 ali 5 EUR za brezdomne živali.

Črni psi se težje posvajajo

V ponedeljek, ko je stekel projekt, je bil tudi dan črnih psov. "Obeležujejo ga sicer bolj v drugih državah, predvsem zato, ker so po statistikah črne živali veliko težje posvojljive. Žal je ta trend še vedno zelo prisoten tudi pri nas," nam je pojasnil Mitja, zato v okviru projekta intenzivno iščejo domove tudi črnim psom inmuckam. 

Črna mačka | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.