Vizita za živali > Novice
66 ogledov

Kjer so igralci tudi živali

ZOO park Rožman
1/12
Zoo park Rožman
Vodja ZOO parka Rožman, kjer imajo te dni žive jaslice, je spregovoril tudi o krutem koncu mladičev v živalskih vrtovih in o naši zakonodaji glede divjih živali ...

“Že kar peto leto zapovrstjo se ekipa srčnih ljudi trudi poustvariti Božično vzdušje v vlogah svetopisemskih likov iz časa Jezusovega rojstva,” sporočajo iz ZOO parka Rožman, kjer imajo od danes do nedelje žive jaslice. 

V Božično dogajanje so vključeni vsi živalski prebivalci njihovega Zoo parka. Poleg živali bodo v čarobnem okolju gozda vsak dan med 17.00 in 19.00 nastopali igralci vseh generacij. “Tudi če pridete po peti uri popoldan, ne boste zamudili ničesar, saj se ves čas nekaj dogaja,” je za Žurnal24.si pojasnil vodja parka Jože Rožmanec.

Za pomoč divjim živalim 400 evrov kazni 

Rožmanec je odkrito povedal, da so pred petimi leti začeli z organizacijo živih jaslic, da jih na ta način tudi pozimi obišče več obiskovalcev in lahko preživijo. “Tu v našem parku gre za živali z žalostno preteklostjo, žalostno zgodbo … če hočemo, da preživijo, smo primorani tudi v takšne projekte, saj je država za te živali gluha,” pravi. 

Pojasnjuje, da so predvsem zatočišče za živali, ki nimajo drugam, čeprav so na papirju živalski vrt. Za takšen status so se odločili zaradi zakonodaje, ki jim po letu 2003 ni več dovoljevala pomagati pomoči potrebnim živalim. Leta 2007 so tako pridobili dovoljenje, da lahko prostvoljno pomagajo živalim, leta 2013 pa so v ta namen pridobili še status živalskega vrta, ki jim omogoča številne nove možnosti.

Čeprav imajo številna dovoljenja, žal zaradi zakonodaje ne smejo pomagati poškodovanim divjim lovnim živalim, ali pa zavrženim mladičem. “Naša zakonodaja je takšna, da je to prepovedano. Če pomagaš živali, dobiš 400 evrov kazni, žival pa odvzamejo in avtanazirajo,” pravi.

Največ živali, ki prihajajo na novo v ZOO park Rožman, je iz drugih živalskih vrtov. “Tam imajo obiskovalce predvsem od pomladi do jeseni in v tistem času imajo veliko mladičev, ker so za obiskovalce najbolj zanimivi,” opisuje Rožmanec. Na jesen je teh živali preveč in jih zato po njegovih besedah najpogosteje usmrtijo, veliko teh živali konča tudi kot hrana za druge živali v živalskem vrtu. Na pomlad pa imajo nato nove mladičke, ki pritegnejo obiskovalce.

“Te živali pa mi poskušamo odkupiti in pri nas nato živijo, kolikor jim je namenjeno,” pravi.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.