Vizita za živali > Svetovalnica
271 ogledov

Ko mu govorite, premakne glavo. Pa veste zakaj?

Pes Profimedias
Zakaj psi nagibajo glavo in kaj to pomeni?

Verjetno ste opazili, da vaš hišni ljubjenec, medtem ko mu nekaj pripovedujete, nagne glavo. Ljubka gesta, ki nas vedno nasmeje, kot da bi nam dejal: "Ja, saj sem te poslušal, daj že, uresniči to". Pa veste, kaj se pravzaprav dogaja?

Psi imajo pomična ušesa z dolgim sluhovodom, pomični uhlji jim tako pomagajo poiskati vir zvoka, možgani pa nato izračunajo časovno razliko, ki doseže uhelj. 

Pes nagib glave | Avtor: Profimedias Profimedias
Ko premakne glavo dobi pes dodatne informacije o oddaljenosti zvoka. V bistvu nagibanje glave psu pomaga, da natančneje poišče lokacijo in razdaljo zvoka. Želi nas razumeti

Želi nas razumeti

Ko pes posluša vaš glas, se trudi, da bi prepoznal znane besede ali tone, ki jih poveže z nagrado. Opazujte. Vaš kuža bo glavo največkrat pomaknil takrat, ko sta v igri sprehod ali priboljšek

Želi nas tudi bolje videti

Da bi nas bolje razumeli, psi opazujejo našo mimiko obraza, govorico telesa, pa tudi kako premikamo oči.

Zato je še kako pomembno, da nas vidijo v obraz, glavo namreč obrnejo tudi zato, da bi nas bolje videli. To še posebej velja za kužke z daljšim gobcem, le ta jih namreč ovira pri gledanju našega obraza. 

Sicer pa nekateri pravijo, da pes s tem kaže tudi na svojo intelegenco, ki pa je še vedno predmet številnih študij. Nagibanje glave v glavnem kaže kaže na nagnjenost k želji razumeti in prepoznati zvočni dražljaj, so zaenkrat prepričani strokovnjaki.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.