Vizita za živali > Novice
151 ogledov

Ko pes sili na fotelj in posteljo

Pes na fotelju Profimedias
S psom bodite dosledni že od prvega dne v vašem stanovanju. Le tako bo vedel, kaj mu je dovoljeno in kaj ne.

Ko pride pes v nov dom, ga novi skrbniki ponavadi razvajajo in crkljajo na vse možne načine. Ker je še mlad ali prestrašen, mu dovolijo celo na posteljo ali fotelj, da bodo lahko ves čas ob njem.

S tem ni nič narobe, če bodo takšna pravila ostala tudi v prihodnje in bo psu na posteljo ali fotelj dovoljeno ves čas. Takšno početje pa predstavlja težavo, če psu tega čez čas ne bodo več dovolili. Takšen pes bo zmeden, saj bo za isto početje okaran in ne bo vedel zakaj. Za vse večne čase mu bo ostala tudi želja po poležavanju na fotelju, saj je bil tega navajen že od malih nog.

Naj ima svoj prostor in ležišče

Še preden pripeljete psa v nov dom, se odločite, kje bo njegov prostor za spanje in poležavanje. Udobno ležišče postavite na mesto, kjer se bo počutil varnega in se bo lahko odmaknil od dogajanja v stanovanju. Hkrati naj bo to mesto nekje v vaši bližini, kjer bo imel ves čas pregled nad doganjanjem v hiši.

Ležišča ne postavite na prehod, kjer hodite mimo, ampak nekam na rob, kjer bo imel mir. Naj ne bo na prepihu in naj ne bo poleg radiatorja. Če živite v hiši ali velikem stanovanju, si lahko omislite tudi dva ali več prostorov za psa, da bo lahko vedno v vaši bližini. Svoj prostor in ležišče naj imajo vsi psi, tudi če jim dovolite na fotelje in posteljo. Na svojem ležišču bo ponavadi glodal svojo kost ali žvečilno palico. Lahko ga naučite tudi, da se ob določenem povelju umakne na svoje ležišče. 

Pri izbiri ležišča upoštevajte velikost in starost psa. Za mladičke nikakor niso primerna ležišča iz tankega blaga, ki jih lahko raztrga in zaužije polnilo. Ležišča za mladičke naj bodo močna in vzdržljiva, kar ni tako nujno za starejše in mirnejše pse. Zelo pomembna je tudi velikost psa, saj mnogi skrbniki izberejo premajhno ležišče. To naj bo takšne velikosti, da se pes lahko na njem brez težav raztegne. Priporočljivo je, da izberete pralno ležišče oziroma ležišče s pralno prevleko.

Bodite dosledni

Če psu ne boste dovolili, da skače na fotelj in posteljo, mu to preprečite že od samega začetka. Pri tem morajo biti dosledni čisto vsi družinski člani in se teh pravil brez izjeme strogo držati. Tak pes tudi kasneje ne bo silil na fotelj, saj tega ne bo navajen.

Mnogi skrbniki dovolijo psu na fotelj le občasno, ko pride kuža iz frizerskega salona, ali so žalostni in potrebujejo nekoga za objemanje. To si lahko privoščijo le skrbniki z dobro vzgojenim in ubogljivim psom. Tak pes ponavadi tudi razume, da sme na fotelj le ob povelju skrbnika. Če si bo mesto na fotelju želel pridobiti z izsiljevanjem, mu tja ne bo dovoljeno.

Kaj pravi znanost

O foteljih in psih niso naredili veliko raziskav, jih je pa toliko več o spanju skupaj s psom. Raziskava ameriških strokovnjakov je denimo pokazala, da spi skupaj s psom približno polovica ameriških skrbnikov, med njimi je največ žensk starih od 18 do 34 let, najmanj pa poročenih moških, starejših od 45 let.

Kaj to pomeni z vidika zdravja? Mnenja strokovnjakov so si različna. Kanadski psiholog Stanley Coren denimo podpira spanje skupaj s psom, saj pravi, da lahko pomirja skrbnika in daje občutek varnosti ter udobja. Po njegovem mnenju skrbniki s psom boljše spijo, ležanje s psom zmanjšuje tudi tveganje za depresijo. 

Tudi strokovnjaki s klinike Mayo Clinic v Arizoni menijo, da je lahko spanec s psom dobra rešitev za tiste, ki imajo težave s spancem. V njihovi raziskavi 150-ih ljudi jih je 56 odstotkov priznalo, da je spalo s psom. Od tega jih je 41 odstotkov povedalo, da so dobro spali prav tedaj, ko je bil ob njih pes. Petino pa je prisotnost psa motila in so zaradi tega težje spali. Motilo jih je predvsem smrčanje in cviljenje psa ter to, da se razširijo čez celo posteljo.

Nekateri znanstveniki nasprotujejo spanju skupaj s psom zaradi higiene. Psi pridejo čez dan v stik s številnimi mikroorganizmi, saj ližejo svoje in tuje iztrebke, morda najdejo kakšno mrhovino, staro hrano ali kakšne druge odpadke, se po njih povaljajo ali jih celo pojedo. Nanj se številni mikroorganizmi prenesejo že pri igri z drugimi kužki ali ob ležanju na umazanem pločniku.

S psa na človeka se tako lahko prenesejo številni škodljivi mikroorganizmi, kot so bakterije, gliste, trakulje, virusi in razne glivice. Pri tem lahko možnosti za okužbo močno zmanjšate, če psa ob vhodu v stanovanje očistite in mu umijete tačke in je redno tretiran tudi proti notranjim zajedalcem.

Sponzor rubrike ODPRAVIMO TEŽAVE je mimovrste=) s široko ponudbo v oddelku Za male živali, zato bodo Zavetišču Ljubljana podarili kvalitetno ležišče za psa.