Vizita za živali > Novice
429 ogledov

Ko pes steče na cesto

Pes
Kuža vidi sosedovo psičko, steče proti njej čez cesto in povzroči prometno nesrečo. Materialna škoda je ogromna, kriv pa je skrbnik psa …

“Očiten način, da preprečimo takšno nesrečo je, da imamo psa na povodcu,” pravi Jure Pribičevič iz Alfakana, kjer se ukvarjajo z vzgojo, prevzgojo in šolanjem psov.

Svetuje, da ga naučimo hoje s popuščenim povodcem in ga nikakor ne spuščamo, dokler ne obvladamo odpoklica.

“Ko spustite psa, ki je še v procesu vzgoje, se ves čas ukvarjajte z njim. Dokler pes ni vzgojen, naj bo čim bolj omejen,” veleva Pribičevič.

Tudi po tem, ko je pes že vzgojen, se moramo na sprehodu po njegovih besedah veliko ukvarjati s psom. “S tem bomo zadovoljli njegovim nagonom in zaposlitve ne bo iskal drugje. S tem, ko psa usmerimo nase, ga druge stvari ne zanimajo več,” pravi.

Če do takšne nesreče pride

Če kuža res povzroči nesrečo, je zanjo odgovoren njegov skrbnik.Takšne zahtevke krije zavarovanje odgovornosti zasebnika v zavarovanju stanovanjskih premičnin, zavarovanje DOM ali zavarovanje odgovornosti lastnika psa,” pojasnjujejo strokovnjaki pri Zavarovalnici Triglav.

Če se ugotovi, da je odgovoren voznik, ker je kršil pravila cestnega prometa ali ker bi sicer moral dogodek predvideti, pa lahko lastnik psa uveljavlja zahtevek za povračilo škode zaradi pogina ali poškodovanja psa. Takšne zahtevke krije zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

“Poleg temeljnega zavarovanja psa, ki zajema nevarnost pogina, usmrtitve zaradi bolezni ali nezgode, se lahko zavarovanec odloči tudi za sklenitev dodatnih zavarovanj, med njimi je tudi odgovornosti lastnika psa. S tem zavarovanje zavarovalnica jamči za škodo na osebah ali stvareh, ki je nastala zaradi napada ali ugriza psa ali povzročitve prometne nesreče,” pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav.

Polica zavarovanja DOM tudi krije škodo, ki jo zavarovanec ali njegov družinski član, ki živi v istem gospodinjstvu, povzroči tretji osebi, torej oškodovancu. V tem primeru so lastniki psov zavarovani tudi za morebitno škodo, ki jo pes povzroči drugemu človeku ali psu.

Če je pes poškodovan 

Če je kuža v nesreči poškodovan, ga nemudoma peljemo k veterinarju. Novo zavarovanje psov Zavarovalnice Triglav lahko občutno pomaga tudi pri teh stroških.

“Kritje stroškov zdravljenja krije dodatno zavarovanje stroškov zdravljenja psa. Zavarovanje krije pregled psa, delo veterinarja in porabljena zdravila,” pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav.

Število zdravljenj v zavarovalnem letu ni omejeno, je pa omejena maksimalna dajatev zavarovalnice v zavarovanem letu. Tu lahko izbirate med letnimi agregati 1.000, 2.000 ali 3.000 evrov: “To torej določa najvišjo skupno vsoto dajatev, ki jih bo iz zavarovanja v enem letu povrnila zavarovalnica."

Če je vaš pes mlajši od 18 mesecev, je najprimernejše vseživljenjsko zavarovanje. “To nima zgornje starostne omejitve, se pravi, da traja celo življenje, do pogina ali neboleče usmrtitve zaradi bolezni ali nezgode. Krije osnovne nevarnosti kot so pogin, usmrtitev zaradi bolezni ali nezgode, priporočljivo pa ga je razširiti na dodatna zavarovanja, ki krijejo stroške zdravljenja, pri katerem zavarovalnica povrne 75% stroškov zdravljenja, odgovornost lastnika zaradi napada ali ugriza, zdravljenje in prevoz v času bivanja v tujini, del stroškov pokopa in izgube namenske sposobnosti psa,” pojasnjujejo.

Več informacij lahko dobite na triglav.si.