Vizita za živali > Novice
294 ogledov

Koliko je v resnici vreden veliki koralni greben ...

Velik koralni greben
Avstralski Veliki koralni greben je vreden 56 milijard avstralskih dolarjev, kar je 38 milijard evrov, navaja danes objavljena študija. S tem je greben vreden preveč, da bi ga lahko pustili propasti, je opozoril direktor Fundacije Velikega koralnega grebena Steve Sargent.

Z ekonomskimi modeli so raziskovalci družbe Deloitte Access Economics ocenili, da je greben zgolj z vidika turizma vreden 29 milijard avstralskih dolarjev, posredno in neposredno pa ustvarja oziroma podpira 64.000 delovnih mest. Greben vsako leto avstralskemu gospodarstvu doda 6,4 milijarde avstralskih dolarjev.

Sargent je poudaril, da nič drugega v Avstraliji ne ustvarja tako močno "znamke" države kot prav Veliki koralni greben. "S 56 milijardami avstralskih dolarjev je vrednost grebena ocenjena višje od vrednosti 12 sydneyjskih opernih hiš," je poudaril. "To poročilo daje jasen signal, da je Veliki koralni greben - kot ekosistem, kot gonilo gospodarstva, kot globalni zaklad - prevelik, da bi ga lahko pustili propasti."

Biotska raznovrstnost

Tudi glavni avtor raziskave John O'Mahony je poudaril, da rezultati potrjujejo "izredno vrednost" grebena v smislu biotske raznovrstnosti, ustvarjanja delovnih mest in mednarodnega ugleda.

Veliki koralni greben je letos že drugo leto zapored prizadelo obsežno beljenje koral. Ta pojav po mnenju strokovnjakov povzročajo rekordno visoke temperature, ki so posledice globalnega segrevanja, mnogi pa opozarjajo, da lahko brez resnega in hitrega ukrepanja greben v nekaj desetletjih povsem odmre.