Vizita za živali > Novice
1642 ogledov

Tako krivolovci lovijo naše dragocene hrošče

Jamarsko društvo Dimnice
Slovenija biološko zelo zanimiva, endemiti, kot je Hitlerjev brezokec, pa so posebna tarča krivolovcev.

Policisti s Kozine obveščajo, da so minuli vikend z inšpekcijo za okolje, zavodom za varstvo narave in lokalnim jamarskim društvom Dimnice opravili pregled ene izmed lažje dostopnih jam na območju Čičarije in ob tem naleteli na sedem postavljenih vab, namenjenih nezakonitemu lovu hroščev. 

 | Avtor: Jamarsko društvo Dimnice Jamarsko društvo Dimnice

Gre za nekakšne plastične lončke, v katere krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno  konzervira, so pojasnili na policiji in dodali, da je bilo v pasteh ujetih več različnih jamskih hroščev.

Za kakšno vrsto hrščev gre, bodo sedaj ugotovili strokovnjaki na Biotehnični fakulteti, še pojasnjujejo in dodajajo, da bi se lahko v vabo ujel tudi slovenski jamski endemit "Anophthalmus hitleri", ki spada med ogrožene vrste in je tako zavarovan. Hrošč, ki je ime dobil po Hitlerju in je nasploh zelo iskan med zbiratelji nacističnih predmetov, na črnem trgu doseže vrednost več sto evrov. Policija sporoča,da nadaljuje z zbiranjem obvestil.

V eni vabi več kot petdeset živali

Franci Marinček, član jamarskega društva Dimnice, ki je sodeloval pri pregledu Poline peči pri Poljanah pravi, da takšno nastavljanje vab predstavlja genocid: "To je grozno in je neopravičljivo. Nekdo pusti vabo več kot leto dni, za kar so dokaz zarjaveli pokrovčki. V njih je več kot petdeset živali. In če je sedem vab v dveh dvoranah, je to zame genocid. Nekdo iztrebi vse kar je živega. Veste, nekdo, ki bi to počel zaradi raziskovanja ali zbirateljstva, bi živali pustil nekaj dni. Tiste, ki ga zanimajo, bi pobral ven, ostale pa spustil,"  je za Žurnal24 povedal jamar.

 | Avtor: Jamarsko društvo Dimnice Jamarsko društvo Dimnice
Ogorčen nad videnim, naš sogovornik za dogajanje krivi tudi neučinkovitost države, ki na tem področju ne izvaja zadostnega nadzora: "Mi smo z biološkega vidika izjemno zanimivi. Drobnovratnik, ki živi samo na naših koncih, je na primer v svetu znan kot prva opisana jamska žival," dodaja.

Slovenski jamski svet krivolovce zelo zanima

Za krivolovce pa je v slovenskih jamah še kako zanimiv Hitlerjev brezokec. Slovenski jamski endemit, sicer živi v jamah okoli Celja, čeprav primorski policisti sedaj sporočajo, da "obstaja verjetnost,  da se med ujetimi hrošči nahaja tudi zelo iskana vrsta  med  zbiratelji in preprodajalci, slovenski jamski endemit z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri."

Hrošček, ki je še posebna tarča krivolovcev
 | Avtor:

Hitlerjev brezokec spada med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, tako kot tudi vse ostale vrste iz rodu Anophthalmus, zato z njimi ni mogoče legalno trgovati, je nedavno nazaj za STA pojasnil entomolog Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja.

Primerki Hitlerjevega brezokca se pogosto ilegalno znajdejo na borzah, saj je zaradi svojega imena zelo iskan med zbiralci fetišev, povezanih s Hitlerjem ter Tretjim rajhom. Osebke nezakonito odvzemajo iz narave, zabeležena pa je bila tudi kraja iz muzejskih zbirk.

Hroščka je v prvi polovici 20. stoletja našel slovenski naravoslovec Vladimir Kodrič, ki ga je prodal zbiralcu Oskarju Scheiblu. Slednji je v svojih zapiskih sprva zabeležil, da ga bo poimenoval kodrici, torej po najditelju. V čast nacističnemu diktatorju Adolfu Hitlerju, ki je v tem času prišel na oblast v Nemčiji, pa ga je nato leta 1937 poimenoval Anophthalmus hitleri. V zahvalo naj bi od Adolfa Hitlerja prejel celo pismo zahvale za "izkazano čast".

Kljub negativni konotaciji se je znanstveno ime obdržalo do danes, saj taksonomska tradicija veleva, da je veljavno najstarejše uporabljeno ime, po katerem je vrsta prepoznavna iz opisa. Hrošček bo tako do konca ostal "Hitlerjev", ker ga je Scheibel prvi opisal, je pojasnil Trilar.

Veliko organizmov nosi slavno ime

Veliko organizmov je poimenovanih po svojih najditeljih, zoologih in botanikih. Samo po Darwinu denimo nosi ime 120 organizmov. V Sloveniji pa imata veliko poimenovanj entomologa Ignac Sivec in pokojni Savo Brelih.

Svojega pajka pa ima denimo tudi Tina Maze, ki ga je leta 2015 poimenoval dr. Matjaž Gregorič, ker je dobila kristalni globus z rekordnim številom točk. Med živimi organizmi je sicer primerov, ki so poimenovani po znanih osebnostih, veliko, največ ravno med pajki.

Pajki tako nosijo ime po slavni igralki Angelini Jolie, Nelsonu Mandeli, pevcu Johnnyu Cashu in ameriškem predsedniku Baracku Obami, svojega hroščka pa imajo poleg Hitlerja denimo tudi Che Guevara, Sigmund Freud, Theodore Roosevelt, Orson Welles in Casanova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.