Vizita za živali > Novice
233 ogledov

Kuža požre vse, kar najde

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imam kužka, ki je zdaj dopolnil eno leto. Je krasnega značaja in zelo uživam v njegovi družbi. Ima pa vedenjsko težavo, za katero ne vem, kako naj ukrepam. In ki je zelo moteča.

Vprašanje: Imam kužka, ki je zdaj dopolnil eno leto. Je krasnega značaja in zelo uživam v njegovi družbi. Ima pa eno vedenjsko težavo, za katero ne vem, kako naj ukrepam. In ki je zelo moteča. Na sprehodu namreč poje prav vse, kar najde na tleh. Ko je na povodcu, to še nekako lahko preprečim, če "priboljške" zagledam dovolj hitro in mu to prepovem s trdnim in odločnim "ne". Če zadeve ne poje, ga vedno zelo pohvalim in mu dam priboljšek. Ko pa je odpet, je zadeva precej neobvladljiva, saj se s hrano enostavno oddalji od mene, me od daleč opazuje ter se veselo masti. Načeloma me sicer sama hrana tako zelo ne moti, precej odvratna pa je njegova najljubša poslastica, namreč človeški iztrebki. Ki jih, na moje popolno presenečenje, v naravi okoli nas ni tako zelo malo. Poleg tega človek pač ne more vedeti, ali ne poje morda kakšnega strupa ali kaj podobnega. Zaradi suma tujka v črevesju je bil kuža enkrat tudi že na operaciji, tako da si resnično želim, da ne bi bil tako mahnjen na vse, kar najde na tleh.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Andrej Žunič, Alfakan: Glede na obnašanje vašega psa je jasno, da ima veliko željo po hrani. Obrnite to lastnost v svojo korist. Obrok hrane vzemite s seboj na sprehod in z njim nagrajujte želeno vedenje psa. Opozoriti vas moram, da je treba  nagrajevati želeno vedenje in ne odsotnost neželenega vedenja. Naučite psa pravilnih odzivov in vedenja v nadzorovanem okolju, brez motečih skušnjav na tleh. Kasneje lahko uvedete režirane situacije. Natančno morate vedeti, kje je skušnjava, imeti psa na povodcu, z njim blokirati neželeno vedenje in s priboljškom nagraditi nadomestno vedenje. Preden psa blokirate s povodcem, ga lahko opozorite z besedo "ne", ki naj bo odločna, vendar brez čustvenega naboja. Uspešni boste takrat, ko bo pes ob prisotnosti hrane, ki je na tleh, sam ponujal nadomestno vedenje. Dokler v to niste prepričani, naj bo pes vedno na povodcu, ali pa naj nosi nagobčnik, ki bo preprečil pobiranje s tal in omogočal nagrajevanje iz vaše roke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.