Vizita za živali > Novice
27 ogledov

Lahko bi stale na robu kovanca

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanstveniki so v odmaknjenem predelu Indije odkrili štiri nove vrste miniaturnih nočnih žab, ki so tako majhne, da lahko sedijo na konici prsta ali kovancu.

Našli so jih po več letih raziskovanja in menijo, da so jih poprej najverjetneje spregledali zaradi njihove majhnosti.

Vsega skupaj so v Zahodnih Gatih, gorovju na zahodu Indije, odkrili sedem novih vrst nočnih žab, od kateri so štiri miniaturne. Merijo med 12,2 in 15,4 milimetra, s čimer se uvrščajo med najmanjše poznane žabe na svetu, navaja študija, ki je bila v torek objavljena v znanstveni reviji PeerJ.

"Pravzaprav so miniaturne vrste v določenih okoljih zelo številčne in precej pogoste, a so bile doslej najverjetneje spregledane zaradi njihove izjemne majhnosti, skritih bivališč in zvokov, kakršni so značilni za insekte," je dejala raziskovalka Sonali Garg.

Da gre za nove vrste, so potrdili s pomočjo preiskav DNK, morfološkimi primerjavami in bioakustičnimi raziskavami, je še dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Indiji sicer živi prek 240 različnih vrst žab, od tega so jih polovico našli v Zahodnih Gatih, svetovno znanih po svoji biološki raznovrstnosti. Glede na navedbe indijskih znanstvenikov je sedaj poznanih 35 različnih vrst nočnih žab. Ta skupina žab na indijskem polotoku živi že več kot 70 milijonov let, še piše v študiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.