Vizita za živali > Novice
27 ogledov

Lahko vdrejo v avto in rešijo psa

Pes v avtu Profimedias
Ljudje, ki v ameriški zvezni državi Tennessee naletijo na ogroženo žival v avtu, lahko hitro ukrepajo.

Nov zakon ameriške zvezne države Tennessee omogoča običajnim ljudem, da vlomijo v avto in rešijo žival pred vročinskim udarom. In to brez strahu, da bi jih kdo zaradi tega tožil, piše The Guardian.

Žival zaprta v vročem avtu je namreč  lahko v življenjski nevarnosti že po nekaj minutah. Nov zakon je začel veljati z začetkom julija, s tem so pravico do hitrega ukrepanja razširil tudi na živali. Do zdaj je ta možnost veljala le za otroke v avtu. 

Če je bitje v nevarnosti 

Sodeč po novem zakonu lahko oseba z imuniteto pred civilno odgovornostjo za povzročeno škodo vdre v vozilo in iz njega reši mladoletno osebo ali žival.  To velja za primere, da je vozilo zakljenjeno, da je bitje v notranjosti v neposredni nevarnosti in da so bile priglašene tudi reševalne službe.

“Gre za prvi zakon, ki dovoljuje običajnim ljudem, da iz avta rešijo živali,” pravi državni predstavnik zvezne države Tennesse David Hawk. Prepričan je, da so s tem naredili dobro osnovo tudi za druge zvezne države, kjer se o takem zakonu po njegovih ugotovitvah še ne govori.

Tenesse je sicer ena od 16-ih zveznih držav, kjer je puščanje živali v avtomobilu zakonsko prepovedano. Hawk je omenil primer dveh psov, ki so jih skrbniki poleti pustili v zaklenjenem avtomobilu. Mimoidoči so poklicali policiste, ki so prišli k avtomobilu v roku petih minut. V tem času je en pes že poginil, drugega so našli v zelo slabem stanju.

Pomembne so minute

Vodja operacij pri Humane Society of the Tennessee Valley Lisa Price pravi, da je lahko žival v avtu zelo ogrožena že v nekaj minutah. Kot veterinarski tehnik je pomagala pri številnih primerih, ko so skrbniki pustili pse predolgo v avtu.

“Bili so tudi primeri, ko psi niso preživeli, v avtu so bili predolgo in so se pregreli,” pojasnjuje. Dodaja, da imajo psi majhne zmogljivosti za ohlajanje, saj se ne potijo kot mi in se hitro pregrejejo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.