Vizita za živali > Novice
36 ogledov

Lani v Sloveniji manj prijavljenih psov

zhih tzu EPA
Kazen za fizično osebo, ki ne prijavi psa v predpisanem roku oziroma ga sploh ne prijavi je od 200 do 400 evrov.

"Imetnik psa je dolžan zagotoviti, da je njegov pes na predpisan način označen in registriran," pojasnjujejo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin UVHVVR. Na predpisan način je označen tisti pes, ki je označen z mikročipom. Na predpisan način registriran pa je pes, ki je označen z mikročipom, ima predpisan identifikacijski dokument – potni list in so podatki o psu in lastniku vpisani v Centralnem registru psov (CRPsi).

Opozarjajo, da je kazen za fizično osebo, ki ne prijavi psa v predpisanem roku oziroma ga sploh ne prijavi, od 200 do 400 evrov, kazen za neizvajanje veterinarskih ukrepov, kot je redno cepljenje proti steklini, pa je od 125 do 417 evrov. 

Ponovno opozarjajo

"Kar se tiče izgubljenih oziroma pogrešanih psov bi želeli ponovno opozoriti imetnike psov, da so skladno z veterinarskimi predpisi dolžni prijaviti izgubo psa pa tudi druge živali pristojni veterinarski organizaciji," so nam pojasnili. Če je pogrešana oziroma pobegla žival pes, se to namreč zabeleži v registru in tak pes ima v registru status POGREŠAN, viden je njegov zadnji lastnik.

"Pravilnik, ki natančneje ureja področje zaščite hišnih živali, določa tudi, da se v primeru, ko lastnik ne javi izgube svojega psa niti po treh dneh, to šteje kot namerna zapustitev živali," pravijo. Po Zakonu o zaščiti živali pa je namerna zapustitev živali prekršek, če pa ima zapustitev za posledico "hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi zdravju živali" 
se skladno s 4. členom Zakona o zaščiti živali šteje kot mučenje živali, ki je kaznivo dejanje. 

V Sloveniji je po podatkih iz Centralnega registra psov (CRPsi) registriranih (in živih) na dan 6.7.2016 223.786 psov

 
Komentarjev 2
  • kapibara 07:46 09.julij 2016.

    Take ste nam izvolil...

  • primoz.g 20:45 08.julij 2016.

    Za pse taka vnema, ko je pa vsak dan prečkalo mejo ne vem deset in več tisoč Ilegalnih migrantov so dobili pa topel objem in gsm kartice ter nastanitev ipd. mene bi pa oglobili če ne bom prijavil psa, pa ...prikaži več sej ste mal čiv čiv bemti jarca da res, al pa je narod k vas za ušesa ne odpelje na cesto in brca v rit.