Vizita za živali > Novice
566 ogledov

Letos spet velike kolonije klobučnjakov. Nas bodo opekli?

uhati klobučnjaki tw
V Trstu prve kolonije uhatih klobučnjakov, ki se bodo kmalu pojavili tudi ob slovenski obali. Pogled nanje je zagotovo nekaj izjemnega, ker pa bodo ostali tukaj do zgodnjega poletja, se bodo srečevali tudi s kopalci. Spadajo med ožigalkarje, vendar nas ne bodo opekli, razen, če se jih dotikamo in si nato mencamo po očeh.

Prebivalci Trsta lahko te dni v morju opazujejo pravo kolonijo uhatih klobučnjakov. V bližini osrednjega tržaškega trga jih je ujel fotograf in bralec časnika Il Piccolo.

"Pojavljanje večjih količin uhatih klobučnjakov (Aurelia sp.8) je v tem času nekaj povsem normalnega," pravi Martin Vodopivec, mladi raziskovalec na Morski biološki postaji v Piranu. 

Kmalu tudi ob slovenski obali?

"Posamezne uhate klobučnjake smo letos v naših vodah že opazili in zelo verjetno lahko kmalu pričakujemo tudi večje jate," pravi Vodopivec. V našem morju so odrasli primerki običajno prisotni od februarja do junija, včasih pa se zadržijo tudi do konca julija. 

Uhati klobučnjaki imajo rahlo rožnato obarvane prozorne klobuke, od deset do 30 centimetrov premera, na klobuku pa štiri značilne rožnate kroge. Prehranjujejo se z živalskim planktonom in jim tako malim ribicam odžirajo hrano.
V severnem Jadranu imajo dobre pogoje za reprodukcijo in malo sovražnikov. Z meduzami se prehranjujejo nekatere ribe in željev. Slednjih je pri nas malo. Zakaj se klobučnjaki v zadnjih letih pojavljajo pogosteje, včasih so se enkrat na približno deset let, pa ni znano

Nas lahko ožgejo?

Uhati klobučnjaki so se lani ob naši obali zadržali presenetljivo dolgo, globoko v čas kopalne sezone. Vsi klobučnjaki spadajo med ožigalkarje, torej vsi posedujejo ožigalke, vendar so pri večini vrst toksini dovolj šibki, da ob stiku s kožo ne čutimo ožiga. "Kar pa ne velja nujno za sluznico, zato se fizičnega kontakta z meduzami izogibamo ne glede na vrsto, če pa do njega pride, mesto dotika dobro speremo z morsko vodo in pazimo, da ne nanesemo ostankov ožigalk na oči ali sluznico," razlaga Vodopivec. 

V Kopru se razvije 500 milijonov mladih osebkov letno

Življenski cikel uhatih klobučnjakov traja slabo leto. Konec maja začnejo meduze propadati in v vodi ostanejo samo še njihovi prozorni ostanki, osrednji, najbolj čvrsti deli. "Klobučnjaki imajo v življenskem ciklu tudi polipno fazo, kar pomeni, da obstaja populacija pritrjenih polipov, iz katerih nastajajo efire, ki nato zrastejo v odrasle meduze, kakršne so tokrat opazili v Trstu. Potapljači Morske biološke postaje so pred leti našli izredno številčno populacijo polipov uhatega klobučnjaka v Luki Koper in kasneje potrdili njihovo prisotnost tudi v tržaškem pristanišču.
Koprsko populacijo redno spremljamo in ta po naših ocenah prispeva več kot 500 milijonov mladih osebkov letno. Po vsej verjetnosti osebki, ki so bili opaženi v Trstu izhajajo iz omenjenih nahajališč polipov,"
razlaga Vodopivec. 

Čas zadrževanja je močno odvisen od morskih tokov. Večina odraslih uhatih klobučnjakov v Tržaškem zalivu izvira iz bližnjih nahajališč polipov. Precejšen delež uhatih klobučnjakov tokovi zanesejo proti jugu v ostale dele Jadranskega morja, nekaj jih konča celo v Jonskem morju.

 

 

Komentarjev 1
  • šport.ribič 06:51 21.marec 2016.

    Y soboto bil na morju in razen cel kup klobukov ni bilo drugega.Žalostno toda resnično.Saj ni čudno,da ni več rib v njem,saj jih sproti polovijo s kočami in z tradicijonalnimi izlovi v piranskem zalivu.Dokler bodo politiki krojili usodo v našem ...prikaži več morju bolje ne bo nikoli!