Vizita za živali > Novice
110 ogledov

Limonska trava, žajbelj, rožmarin ...

eterična olja Žurnal24 main
Domače repelente lahko uporabimo na naši koži, na naših ljubljenčkih in otrokih.

Biotehnologinja Katarina Kovač bo na dveh prihajajočih delavnicah pasje skrbnike učila izdelave naravnega repelenta proti klopom, bolham in mrčesu. 

"Uporabili bomo različne izvlečke, ki odganjajo klope in mrčes. To je na primer limonska trava, ki se jo tradicionalno uporablja za odganjanje mrčesa in klopov. Potem žajbelj in rožmarin, ki zmanjšujeta preživelost klopov," našteva. Dodaja, da bomo pripravili različne izvlečke zelišč, se naučili pokombinirati prava zelišča v ustreznih kombinacijah.

"Vse sestavine so naravne in neškodljive tako za kužka kot za nas. Z božanjem in ljubkovanjem psa prenašamo repelent tudi nase in na otroke, zato je naravna zaščita odlična rešitev," pravi.

Ne nujno vsak dan

Takšni repelenti so po njenih besedah primerni tudi za ljudi, pri zelo občutljivih lahko povzročijo blažje draženje kože. "Takrat površino umijemo in iritacija običajno izgine. Pršilo uporabimo, ko se odpravimo v naravo, popršimo se po najbolj izpostavljenih delih," pravi. 

Svetuje, da psa z repelentom poškropimo po kožuhu in ga dobro pomasiramo z rokami, da se vpije v dlako. "Škropimo ga po potrebi, ne nujno vsak dan, odvismo od vremena. Če se pes ne zmoči, lahko učinek repelenta traja tudi kakšen teden. Prve dni uporabe je fino, da spremljamo, ali klopi še lezejo po kužku in prilagodimo količino in pogostost snemanja," dodaja. 

Poleg zelišč, ki uspešno odganjajo klope in izdelave repelentov, boste na delavnici spoznali tudi zelišča, ki jih potlačimo v kužkovo ležišče in preprečimo razvoj bolh. Delavnica je v četrtek 17. marca v Celju in v četrtek 24. marca v Ljubljani. Cena delavnice je 25 evrov in vključuje tudi naravni repelent. Več informacij najdete tukaj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.