Vizita za živali > Novice
74 ogledov

Lokalni ribiči pogosto pozabljeni

WWF Adria
WWF začenja drugo fazo izvajanja programa trajnostnega ribolova v zavarovanih območjih Jadranskega morja.

Pod okriljem Mednarodne organizacije za zaščito narave (WWF) se v teh dneh začenja projekt, s katerim želijo v zavarovana morska območja, središča morske biotske raznovrstnosti, uvesti prakse trajnostnega ribištva: " Le načela trajnostnega ribištva in vključevanje lokalnih ribičev bosta zagotovila dolgoročno ohranitev morskih virov, s tem pa tudi socialno-ekonomski status lokalnega prebivalstva," so sporočili in dodali, da bodo v Sloveniji projekt pod imenom  "FishMPABlue2" bo potekal v Krajinskem parku Strunjan.

Ribiči pogosto pozabljeni

"Kljub velikemu družbeno-gospodarskemu pomenu, priobalni ribolov v zavarovanih morskih območjih ne dobi pozornosti, ki si jo zasluži. Lokalni ribiči so pogosto izključeni iz procesov odločanja, zaradi česar se soočajo z družbeno-ekonomskimi težavami, ki vodijo v netrajnostno izkoriščanje morskih virov. Skozi projekt želimo zagotoviti polno sodelovanje ribičev pri upravljanju ribištva v zavarovanih območjih in zagotoviti dolgoročno razpoložljivost naravnih virov skozi ohranjanje populacij rib in biotske raznovrstnosti," je dejal Patrik Krstinić, vodja projekta pri WWF Adria

V enajstih zavarovanih morskih območjih iz šestih sredozemskih držav bodo preizkusili učinkovitost ukrepov za vključevanje ribičev ter izboljšanje upravljanja ribištva. Velika pozornost se bo namenila tudi povezovanju zavarovanih morskih območij in izmenjavi dobrih praks: "V okviru projekta bomo preizkusili inovativne ukrepe za upravljanje obalnega ribištva, ki so bili razviti v okviru projekta FishMPABlue1. Če se izkažejo za uspešne in se stanje ribjih staležev izboljša ter bodo lokalni ribiči zadovoljni, želimo njihovo uporabo razširiti tudi na druga zavarovana morska območja v Sredozemlju," je zaključil Krstinić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.