Vizita za živali > Novice
76 ogledov

Mačke razmišljajo o tem, kako bi nas ubile

Mačka Profimedias
Raziskovalci so pri analiziranju in primerjavah domačih ter divjih mačk prišli do ugotovitev, s katerimi se ljubitelji mačk ne bodo strinjali.

Raziskovalci Univerze v Edinburghu in Bronx Zoo-ju so prepričani, da so mačke nevrotične, dominantne in impulzivne. Trdijo celo, da naše mačke razmišljajo o tem, kako bi nas ubile, piše DailyMail.

Analizirali so mačke iz zavetišč 

Raziskovalci so primerjali vedenje in osebnost domačih z divjimi mačkami. Primerjali so jih z afriškimi levi, leopardi in škotsko divjo mačko. Ugotovitve bodo najbrž razjezile številne skrbnike muck, ki lahko vsak dan oblčudujejo ta živahna in prikupna bitja.

Raziskovalci so ugotovili, da si domače mačke z divjimi mačkami delijo podobne značilnosti, kot so agresija in nevrotično vedenje. Raziskovalci so uporabili metodo testiranja, ki jo imenujejo “Velikih pet”. Gre za preizkus osebnosti, kjer ugotavljajo odprtost za nove izkušnje, ekstravertiranost in introvertiranost, prijeten značaj, vestnost in nevrotičnost.

Analizirali so sto mačk iz dveh različnih zavetič na Škotskem, divje živali pa so testirali v živalskih vrtovih in živalskih svetiščih v Veliki Britaniji in ZDA. “Gre za lušna kosmata bitja. Moramo pa se zavedeti, da so naše ljubke mačke plenilci v naši hiši,” pojasnjuje psiholog Max Wachtel.

Raziskovalci sicer pravijo, da so mačke lahko ljubeči življenjski sopotniki. Jim pa po njihovem mnenju udejanjenje svoje plenilske lastnosti preprečuje dejstvo, da so toliko manjše od nas. Wachtel sicer pojasnjuje, da imajo različne mačke zelo različne osebnosti. Najbrž je ena večjih napak njihove raziskave tudi ta, da so analizirali le mačke iz zavetišča.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:40 31.oktober 2015.

    Vsekakor so plenilke ampak da bi pa razmišljale o tem kako bi nas ubile se mi zdi pa neutemeljen. Na podlagi česa to sploh trdijo. Kako je ta raziskava potekala? Kakšen je bil test?