Vizita za živali > Novice
127 ogledov

Mali panda noče izpustiti žoge

Panda Youtube
V živalskih vrtovih se veselijo vsakega novega mladiča te ogrožene vrste.

Mali panda iz živalskega vrta v San Diegu Xiao Liwu je že kot mladiček očaral vse okrog sebe. Oskrbniki v živalskem vrtu se kar ne morejo nasititi njegovega belo-črnega kožuščka, on pa ima očitno najraje na svetu svojo žogo.

Oklepa se je kar z vsemi tačkami, ko jo oskrbnik na posnetku malce zamaje, jo zaščitniško objame in je noče izpustiti. Oklepa se je kljub temu, da mu dela žoga kar nekaj preglavic, saj kar nekajkrat ob njej izgubi ravnotežje.

Mali panda na posnetku bo sicer letos julija star že štiri leta, oskrbniki v živalskem vrtu pa mu zdaj ljubkovalno pravijo kar Mr.Wu. Njegovo ime Xiao Liwu sicer pomeni majceno darilo, saj je bil ob rojstvu tako majhen, da mu je ime tedaj zelo pristajalo. Pande se rodijo zelo zgodaj, ko tehtajo le okoli sto gramov in so popolnoma rožnate brez dlake. Plaziti se začnejo šele po dveh ali treh mesecih.

 

Mladiček pande pa je darilo iz več razlogov. Gre namreč za ogroženo vrsto živali, po nekaterih ocenah jih je v divjini le še okoli 1.000, morda okoli 1.600. Ogrožene so predvsem zaradi krčenja njihovega življenjskega okolja in izsekavanja bambusovih gozdov, ki predstavljajo njihov vir hrane.

Z vzrejo pande poskušajo tudi v živalskih vrtovih, a je pand tudi v ujetništvu malo, do parjenja pa pride zelo redko. Zaradi tega strokovnjaki poskušajo tudi z umetnimi metodami oploditve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.