Vizita za živali > Novice
113 ogledov

Medvedka obsojena na smrt

Kerstin Langenberger Kerstin Langenberger, Facebook
Fotografijo sestradane severne medvedke ste najbrž že zasledili na socialnih omrežjih. Znana fotografinja opozarja, da so razmere alarmantne.

“Za turiste in fotografe divjih živali so glavni razlog za obisk Svalbarda prav severni medvedi,” pravi znana fotografinja Kerstin Langenberger, ki jo skrbi za populacijo teh čudovitih živali.

Njena fotografija grozljivo podhranjenega severnega medveda (zgoraj) je hitro zaokrožila po spletu. Kerstin ob tem poudarja, da so lepi medvedi ponavadi samci, ki jim ni treba na kopno. Matere in mladiči pa so po njenih besedah pogosto shirani in zaradi lakote celo umirajo. 

“Globalno segrevanje se res dogaja in potrebni so ukrepi,” je zapisala na svoji facebook strani.  Svalbard je sicer otočje v Arktičnem oceanu severno od celinske Evrope, približno na polovici poti med Norveško in Severnim polom.

Stradajoči severni medvedi 

Fotografijo podhranjene medvedke ste najbrž v zadnjih dneh že zasledili na družbenih omrežjih. Kerstin Langenberger na svoji strani pojasnjuje, da gre za medvedko, ki izgleda kot okostnjak in ima ranjeno sprednjo tačko.

Fotografinja opaža, da so poletja tako topla, kot še nikoli doslej. Vidi, kako se topijo ledeniki in se vsako leto umaknejo za deset ali nekaj sto metrov več kot leto pred tem. “Opažam, da led izginja z rekordno hitrostjo. Da, videla sem polarne medvede v dobri formi. Videla pa sem tudi stradajoče in mrtve severne medvede,” opisuje.

Pravi, da se lačni in obupani medvedi sprehajajo po obali in poskušajo uloviti jelene, jedo ptičja jajca ter celo alge. “Medvedi z dovolj maščobe so po mojih opažanjih samo samci, ki so lahko ves čas na ledu. Samice, ki morajo skotiti mladiče na kopnem, pa so pogosto podhranjene,” pojasnjuje. Ker se led vsako leto bolj in bolj odmika, obtičijo na kopnjem, kjer so zaloge hrane premajhne.

Mladički umirajo 

Najpogosteje se zgodi, da že v prvem letu izgubijo svojega prvega mladička, v drugem letu pa drugega oziroma zadnjega mladička. “Le enkrat sem videla medvedjo mamo, ki je imela ob sebi že skoraj neodvisnega mladiča,” pravi. Le redko je videla matere z dobro nahranjenimi mladiči. Pogosto pa je naletela na grozljivo suhe medvede, kot je samička na fotografiji.

“Strokovnjaki pravijo, da populacija severnih medvedov na Svalbardu celo narašča. Tu pa je moje vprašanje: Kako lahko populacija narašča, če je vse manj samic in mladičev?” pravi. Večina medvedov, ki jih preverjajo, ima telesno oceno le 2 ali 3 od 5. Veliko je tudi takšnih, ki imajo telesno oceno le za 1 in so kot samička na sliki obsojeni na smrt.

Pojasnjuje, da nima znanstvene podlage za svoje pripombe, ima pa oči, ki vidijo in možgane, ki sklepajo. “Tu se dogajajo velike spremembe in na nas je, da kaj spremenimo,” pravi.

Sicer pa tudi številni znanstveniki opozarjajo na sestradane severne medvede. Te so v zadnjem času večkrat zalotili celo pri pobijanju delfinov, vse pogostejše so tudi utopitve mamic z mladički, saj ne zmorejo tako velikih razdalj med ledenimi ploskvami. Te se namreč vse bolj krčijo, razdalje pa so zato vse večje.

Preberite še:

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.