Vizita za živali > Novice
22 ogledov

Moj Timi - drugi del

Katarina Kovačič Osebni arhiv
Pot do spoštovanja je dolga, s prisilnimi metodami boste dosegli samo podrejenost, spoštovanja nikoli.

Malo šolo sva neslavno zaključila na drugem mestu. Od zadaj seveda. Ravno moj pes pa tako butast. Grozen občutek, vam povem. Po zaključeni mali šoli moj Timi ni bil nič bolj vodljiv, kot preden sva pričela s tečajem. Sprehod po mestu je bil za vaško zvezdo pravo doživetje, zame pa grozen stres. Kaj sem hotela drugega – mojemu dragemu Timiju sem privoščila še nadaljevalni tečaj.

Na tečaju sva dobila še nekaj novih sošolcev, z nama pa je ostala tudi Brina. Timi je na prvi uri dobil okrog vratu ovratnico na zateg, naš novi vaditelj je namreč presodil, da bova v nasprotnem primeru na tečaju delala samo zmedo in kraval. No ja, kdo bi mu zameril. Ko je hotel prevohljati sosednjega pse, sem kar naenkrat zaslišala:˝Kaj čakaš, zategni ga vendar, nima kaj neumnosti zganjat, če delamo˝ Opa, tole bo pa nova komanda. Pa sem ga potegnila k sebi, kolikor sem pač lahko.

Še zdaj se spomnim tega začudenega pasjega pogleda, češ kaj pa tebi zdaj ni jasno?! Nič več ni bilo salame za vsako figo, Timiju se je življenje pričelo drastično spreminjati. Če ga je preveč biksal, je sledila kazen, ko je ubogal, nagrada. Pri vaji poleg je končno začel gledati mene in ne vse naokrog. Še vedno pa sva imela težave, ko mu kak kuža ni bil všeč. Velike. Nekega dne je naš Jože pred mene postavil bodečo ovratnico. ˝Daj mu jo gor, da bo že enkrat mir,˝ mi je rekel. Gledala sem jo na mizi, grozen kos železa. Pa sem mu jo dala gor, da vidim kaj bo, umrl tako baje še noben od tega. Ko se je Timi prvič zagnal v njemu neljubega sošolca, sem ga potegnila nazaj, kot običajno. Bil je šokiran. Jaz pa tudi, ko mi ni skoraj izpulil roke in pretegnil hrbtenice.

Zame to ni konolog, ampak dinozaver

Danes vam bom zaupala moje mnenje o teh ovratnicah. Ne podpiram šolanja psov z bodečimi in električnimi ovratnicami ter drugimi metodami prisile. Človek, ki pripelje na tekmo psa, šolanega s takimi metodami, zame ni kinolog ampak dinozaver.

Ampak o nečem sem pa 100-odstotno prepričana. Psu mora biti jasno, kdo pije in kdo plača. Če želite s svojim psom uspeti, vas mora vaš pes spoštovati.

Pot do spoštovanja je dolga, s prisilnimi metodami boste dosegli samo podrejenost, spoštovanja nikoli.

Kolikokrat sva uporabila bodečko, lahko preštejem na prste ene roke. Kakšna dva meseca sem jo nosila v nahrbtniku, kamorkoli sva šla. Ker sem vedela, da ga z njo brez težav obvladam. Veste, ovire so samo v naši glavi, ampak dokler jih ne premagamo, so tam.

Na nadaljevalnem tečaju so se končno pričeli kazati napredki, v hoji poleg, kako ponosno je hodil ob meni, veselo mahajoč s svojim repom. Pa mirno čakal na prostoru. Zame in za mojo hrbtenico so se pričeli mirnejši dnevi.

Se nadaljuje…

Preberite še:

Moj Timi - prvi del

Katarina Kovačič je diplomirana biotehnologinja, ki se družinsko ukvarja s pridelavo in predelavo zelišč v Zeliščnem vrtu Cvetka. Timi pa je zeliščni kuža, ki vneto preizkusi vse zeliščne pripravke.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Žurnal24.si.