Vizita za živali > Novice
221 ogledov

Moški imajo raje mačke

Mačja kavarna v New Yorku. Reuters
Mit, da so ženske bolj za mačke in mošli bolj za pse, ne drži.

Na prvi pogled bi najbrž vsak menil, da imajo ženske raje nežne in elegantne mačke, moški pa športne in vesele pse. Pa ni tako. Britansko podjetje Time4Sleep je v raziskavi lastnikov hišnih živali ugotovilo, da imajo moški raje mačke kot pse. Sodeč po udeležencih v njihovi raziskavi je bilo 34 odstotkov moških bolj za mačke, 33 pa bolj za pse. Zanimiva ugotovitev je, da je pri ženskah slika ravno obratna. Sodeč po raziskavi Time4Sleep je 36 odstotkov žensk bolj naklonjenih psom, 33 odstotkov pa bolj mačkam. 

Enakopravni člani družine

Z raziskavo so med drugim odkrili še, da četrtina pasjih ali mačjih lastnikov svojim ljubljenčkom dovoli spati v lastni postelji. Večinoma pa s svojimi živalmi ravnajo kot z enakopravnimi družinskimi člani. "Čeprav smo najprej želeli raziskati spalne navade ljubljenčkov in njihovih lastnikov, smo pri raziskavi porušili določene mite. Tudi tega, da imajo moški raje pse in da so ženske bolj za mačke. Hišni ljubljenčki so pogosto videti kot sestavni del družine, zato ni presenetljivo, da jih več kot polovica z njimi deli svoje postelje," pravi generalni direktor Time4Sleep Jonathan Warren.

Tako psi kot mačke sicer uspešno sobivajo s človekom že tisoče let, so pa ljudje dokazano prej udomačili zvestega psa. Sodeč po raziskavah naši psi izvirajo iz sivega volka, a so se psi sodeč po analizah DNK od volka oddaljili dolgo pred udomačitvijo, po nekaterih ocenah kar sto tisoč let nazaj. Najstarejši fosil udomačenega psa je star 14.000 let, znanstveniki pa so si enotni, da je bil pes prva udomačena žival. Zelo dolgo so udomačene tudi mačke, najstarejši dokazi so stari 9.500 let. Ostanke udomačenih mačk so namreč našli v grobovih pokopane skupaj z ljudmi. Sodeč po analizah, se je sodobna domača mačka najverjetneje razvila iz evropske divje in afriške divje mačke. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.