Vizita za živali > Novice
489 ogledov

Mučenje in spolna zloraba živali še vedno le prekršek

Mučenje psa Dare Čekeliš
Novela Kazenskega zakonika, ki so pripravili v Združeni levici, prav tako pa so jo podpisali vladni poslanci, je dobila številna vladna dopolnila. Prvotno predlagana zaostritev kazni za mučenje živali je tako precej omiljena.

Novelo zakona so v ZL vložili, ker po sedaj veljavni zakonodaji pregon mučiteljev živali velikokrat ni mogoč. Po prvotno predlagani vsebini novele bi lahko sodišče v primeru mučenja lastniku žival odvzelo, prav tako bi mu lahko prepovedalo lastništvo in stike z njo.

Spolna zloraba, živalske borbe in načrtno parjenje kot kaznivo dejanje

Novela bi kot kazniva dejanja izrecno določila spolno zlorabo živali, organiziranje in sodelovanje v živalskih borbah ter zanemarjanje živali. Kot kaznivo dejanje bi bilo določeno tudi načrtno parjenje živali za namene živalskih borb.

Koalicija je predlog novele s podpisi najprej podprla, danes pa je z dopolnili njegovo vsebino precej omilila. Tako predlog zdaj le zvišuje kazni za surovo ravnanje z živalmi in trajno pohabitev živali (do enega oziroma treh let zapora). Med novimi kaznivimi dejanji pa se kot kaznivo dejanje določa le organizacija borb živali, ki je po trenutni zakonodaji opredeljena kot prekršek.

ZL: imeli smo 62 podpisov

V Združeni levici navajajo, da so so predlog zakona večkrat usklajevali z vsemi sopodpisniki ter v končnem predlogu upoštevali vse njihove pripombe. "Kljub 62 podpisom poslank in poslancev je vlada podala izjemno negativno mnenje, koalicija pa je kot ponavadi sledila mnenju vlade in z vloženimi amandmaji črtala skoraj vse člene predloga novele. Namesto celovite rešitve smo tako danes dobili predlog novele Kazenskega zakonika, ki predstavlja zgolj majhen korak naprej," pravijo v ZL.

"Z novim predlogom bo organizacija pasjih borb ter šolanje psov za boje kaznivo dejanje,  pregon storilcev bo še naprej neučinkovit, kazni pa bodo še naprej veliko prenizke. Žival bo še naprej obravnavana kot predmet, zanemarjanje živali, pa če tudi le-ta zaradi tega pogine, pa bo še naprej obravnavano zgolj kot prekršek."

"Nabirajo si točke, nato pa z dopolnili izmaličijo"

"Vidim, da so poslanci koalicije naredili velik salto mortale in popolnoma spremenili tisto, kar je bilo prvotno dogovorjeno," je koaliciji očital Bojan Dobovšek (nepovezani poslanec). Vinku Gorenaku (SDS) pa se ne zdi "korektno in pošteno, da ste v SMC najprej sopodpisali zakon in si tako nabirali politične točke, zdaj pa boste to z dopolnili izmaličili".

Nesorazmernost med kaznivim dejanjem in kaznijo

Lilijana Kozlovič (SMC) je pojasnila, da so v SMC podpise pod zakon dali pod pogojem, da se bo z rešitvami strinjala tudi zakonodajno-pravna služba DZ. Ker pa je ta v svojem mnenju opozorila na številne pomanjkljivosti, so se zdaj morali "potegniti nazaj". Zakonodajno-pravna služba je namreč opozorila, da predlagane rešitve ne sledijo načelu sorazmernosti med kaznivim dejanjem in kaznijo. Tudi sicer naj bi se kazensko pravo uporabilo kot zadnji ukrep, ko odpovedo vsi drugi mehanizmi.

ZL: Pomisleke bi upoštevali

S slednjim se strinjajo tudi v DeSUS, v katerem po besedah Marjane Kotnik Poropat sicer podpirajo vsa prizadevanja za preprečevanje mučenja živali. K podpisom pod predlog novele so bili povabljeni tudi v NSi, a so po besedah Ive Dimic materijo preverili in ugotovili, da v obliki, kot je bila predlagana, ne sodi v kazenski zakonik. "Se pa strinjamo, da gre pri mučenju živali za zavržna dejanja, ki bi jih morali organi pregona bolj preganjati," je dejala.

Tomićeva je bila nad takšnim ravnanjem koalicije razočarana. Poudarila je, da bi bili v ZL pomisleke zakonodajno-pravne službe pripravljeni upoštevati z dopolnili, a da početi to "brez podpore koalicije ni smiselno". Bodo pa v ZL rešitve kljub temu podprli, saj ocenjujejo, da nekaj novih rešitev le prinašajo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.