Vizita za živali > Novice
141 ogledov

Na Češkem pojav afriške prašičje kuge

divji prašič Shutterstock
"Češka je obvestila Evropsko komisijo in države članice o potrditvi afriške prašičje kuge (APK)," so sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Bolezen so potrdili 26. junija 2017 pri dveh najdenih poginulih divjih prašičih, v bližini mesta Zlin, na vzhodnem delu Češke. Gre za prvi pojav te bolezni na Češkem.

Na podlagi epizootiološke preiskave so ugotovili, da bolezen najverjetneje ni bila vnesena z divjimi prašiči. Najbližji potrjeni primeri APK pri domačih ali divjih prašičih so od mesta pojava na Češkem oddaljeni 400 kilometrov v Ukrajini oziroma 500 kilometrov na Poljskem. Mesto najdbe okuženih poginulih divjih prašičev se nahaja v bližini glavne prometnice, po kateri poteka intenziven kamionski promet od vzhoda proti zahodu, zato je vir vnosa bolezni najverjetneje predstavlja človeški faktor.

Ni nevarna za ljudi

"Uvedli so ukrepe v skladu z Direktivo Sveta 2002/60/ES, ki določa ukrepe ob pojavu APK. Prav tako je EK že sprejela zaščitne ukrepe in določila območje z omejitvami zaradi pojava APK na Češkem," pojasnjujejo na upravi. 

Pravijo, da je APK zelo nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene domače in divje prašiče. Bolezen močno vpliva na prašičerejski sektor, zaradi neposrednih škod predvsem pa zaradi omejitev pri trgovanju na skupnem evropskem trgu kot tudi pri izvozu v tretje države.

Bolezen se prenaša neposredno s kontaktom med bolno in zdravo živaljo ali pa posredno preko hranjenja na smetiščih, kjer se najde okuženo meso prašičev ali izdelki iz takšnega mesa, klopov, ki so se hranili na okuženih prašičih in kontaminirane opreme, vozil, objektov, obutve in obleke.

"Bolezen se ne prenaša na ljudi," dodajajo.

Bolezen se ne zdravi, prav tako zaenkrat ni na voljo cepiva proti APK. "Če na določenem območju najdete več poginulih divjih prašičev v kratkem časovnem obdobju ali pri rednem odstrelu divjih prašičev ugotovite klinične znake, na podlagi katerih bi lahko posumili na APK v skladu z navodili nemudoma javite na UVHVVR ali Center za obveščanje," velevajo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.