Vizita za živali > Novice
2833 ogledov

Nadležno izpadanje mačje dlake

mačka Profimedias
Številne mucke prav zdaj pospešeno izgubljajo dlako, zato moramo poskrbeti za primerno in redno nego.

Močnejše izpadanje dlake ali golitev pri znunanjih mačkah poteka dvakrat na leto, običajno med marcem in majem ter med septembrom in novembrom. To je naraven proces, ki je odvisen od letnih časov. Spomladi mucke izgubljajo gosto zimsko dlako, jeseni pa poletno dlako zamenjajo z bogatejšim kožuščkom.

Pri številnih notranjih mačkah, ki živijo v ogrevanih prostorih, se je vpliv letnih časov zmanjšal, zato nekatere izgubljajo dlako enakomerno čez celo leto in v manjših količinah.

Z redno nego mačje dlake boste odstranili mrtvo dlako in umazanijo, njihovo kožo boste tudi masirali ter povečali cirkulacijo krvi.  Pravilna in redna nega mačje dlake ni le usluga muckam. S tem zmanjšamo ali skoraj izničimo količino dlak po stanovanju, na fotelju, postelji, naših oblačilih in tako dalje. 

Kakšno krtačo naj izberem?

Za redno nego čez celo leto so idealne krtače za razčesavanje, ki imajo goste ščetine. Dlaka mora biti med česanjem suha, potegi naj bodo dolgi in v smeri rasti dlake. Z mucko bodite zelo nežni. Pred česanjem vedno dobro pregledamo njeno kožo, ki mora biti brez rdečic, ranic, odrgnin, podplutb in tako dalje. 

Prav v tem obdobju, ko mački odpada največ dlake, si lahko pomagamo tudi s pripomočkom za odstranjevanje odmrle dlake FURminatorjem. Odpadanje dlake bo z njegovo uporabo, po navedbah proizvajalcev, do 90 odstotkov majše. FURminator je primeren za kratkodlake in dolgodlake mucke predvsem v času, ko jim pospešeno odpada dlaka. Zelo pomembno je, da pri česanju s FURminatorjem ne uporabljamo premočnega pritiska, saj grobo in globoko krtačenje lahko povzroči draženje kože. FURminatorja ne uporabljamo, če mucki ne odpada dlaka.

Kako jo češemo  

Najlažje je česati mucko, ki pri tem opravilu uživa. Zato jo začnemo takoj privajati na redno nego in poskrbimo, da ji je ob tem prijetno. Kratkodlake mačke krtačimo enkrat na teden, dolgodlake pa vsaj vsak drugi dan. V času pospešenega izpadanja dlak, česanje prilagajamo po potrebi, lahko jo češemo tudi večkrat na dan.

Mačko imamo v naročju in jo božamo toliko časa, da se sprosti in morda uleže v naročje. Nato jo začnemo nežno česati, pri tem se izogibamo večkratnim potegom na enem in istem mestu. Če mucka preneha presti ali začne z grizenjem, prenehamo s česanjem, jo božamo in znova umirimo.

Mucka se bo pri česanju začela kmalu dolgočasiti, zato jo na redno nego privajamo postopoma. Prvič bo dovolj že nekaj minut, po česanju pa ji za nagrado ponudimo najljubši priboljšek. Če pri dolgodlaki mucki naletimo na vozlje, jih lahko brez slabe vesti ostrižemo s škarjicami, saj bo tako mačka še najmanj trpela.

Izpadanje dlake zmanjša tudi kopanje. Če boste vašo ljubljenko kopali od malega, s tem najbrž ne boste imeli težav. V nasprotnem primeru naj vam pri kopanju pomaga še nekdo. S kopanjem ne pretiravamo, saj s tem razmastimo kožo in zmanjšamo njeno odpornost. Uporabljajte le dobre in nežne šampone, ki ne bodo razdražili kože. 

Kdaj je izpadanje bolezensko?  

Pri samicah je pred začetkom gonitve in po porodu povečano izpadanje dlake nekaj običajnega, zato nikar ne skrbite. Če pa ob večjem izpadanju dlake opazite tudi srbež, poslabšano kvaliteto dlake ali mesta brez dlake, obiščite svojega veterinarja, da ugotovi pravi vzrok. Morda je kriva neprimerna hrana, stres, alergije, vnetja, glivice, paraziti, hormonalne motnje in številne druge tudi zelo hude bolezni ali obolenja. Dlaka je lahko odličen pokazatelj zdravja našega mucka.