Vizita za živali > Novice
149 ogledov

Nagradni natečaj: zdravljenje z matičnimi celicami

Labradorec Profimedias
Nagradni natečaj se je zaključil.

Podjetje Animacel v sklopu nagradnega natečaja na Viziti za živali ponuja popust za zdravljenje psa s pomočjo matičnih celic v vrednosti 460 evrov. Petim izžrebancem smo kot tolažilne nagrade podarili 50-odstotni popust za shranjevanje matičnih celic za eno leto.

Z novim in zanesljivim načinom zdravljenja lahko poskrbijo za številne zdravstvene ortopedske težave psa, s katerimi se je srečala že vsaj tretjina pasjih skrbnikov.

Do sedaj neozdravljive bolezni sklepov s pomočjo matičnih celic zdravijo brez negativnih stranskih učinkov, saj zdravljenje z matičnimi celicami posnema naravne procese v telesu, postopek zdravljenja pa je preprost. Tako predstavljajo rešitev za številne bolezni, ki smo jih do zdaj le lajšali s protibolečinskimi terapijami.

Rešitev za številne bolezni

“Zdravljenje z matičnimi celicami je edina dolgotrajna rešitev za osteoartritis ali vnetje sklepov, ki nastane zaradi prirojenih napak, ali kot posledica poškodb. Prizadane tako mlajše kot starejše živali,” pojasnjuje Luka Mohorič iz podjetja Animacel. Osteoartritis je po njegovih izkušnjah najpogostejši vzrok šepanja pri psih, z boleznijo pa se sooča okoli 30 odstotkov vseh psov, pri nekaterih pasmah zboli celo do 80 odstotkov predstavnikov pasem.  

Lastniki ob pojavu bolezni opazijo oteženo vstajanje in šepanje po daljših obdobjih aktivnosti. Bolečina se nato z razvojem bolezni stopnjuje in sčasoma je normalno gibanje povsem onemogočeno. “Matične celice lahko pomagajo v vseh stadijih bolezni. Zdravljenje je najbolj učinkovito ob zgodnjem odkritju bolezni,” pojasnjuje.  

Matične celice predstavljajo rešitev tudi za Osteochondritis dissecans, ki je sklepno obolenje, pri katerem kost pod hrustančnim tkivom prične odmirati zaradi omejenega dotoka krvi. “Zdravljenje takšnega sklepa z matičnimi celicami sproži regenerativne mehanizme, ki omogočijo, da se stanje v sklepu uravnovesi in izboljša,” opisuje Mohorič. 

Z matičnimi celicami uspešno zdravijo tudi poškodbe vezi pri naših štirinožnih prijateljih, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, najpogosteje pa pride do takšnih poškodb pri tekanju v naravi. “Velikost poškodbe se sčasoma širi, saj na vezi delujejo natezne sile, ki nastajajo tudi ob normalnem gibanju. Majhno poškodbo lastniki živali težko opazijo,” opozarja.

Dodaja, da matične celice odlično pomagajo pri manjših poškodbah vezi, še preden se poškodba razvije v neobvladljivo stanje. “Lastniki morajo biti pozorni in hitro ukrepati. Pri zastarelih poškodbah pa je potrebna kirurška stabilizacija sklepa,” še pravi.  

Matične celice pomagajo tudi pri displazijah sklepov (kolčnega, komolčnega, ramenskega sklepa). Displazije nastanejo kot posledica prirojene nepravilne anatomske oblike sklepa. “Matične celice niso magično zdravilo, da bi povsem odpravile napako v obliki sklepa oziroma kosti, vendar zelo učinkovito zdravijo bolezni kot je osteoartritis, ki nastanejo kot posledica displazije,” pravi Mohorič.  

Ko kuža težje vstaja …

Zgoraj navedene sklepne težave skrbniki psov najpogosteje opazijo ob vstajanju psov iz ležečega položaja: “Ali pes težko vstaja, se obotavlja ali kako drugače kaže bolečino.” Kuža je ob aktivnostih drugačen, zaostaja dlje kot ponavadi, šepa, ali poveša glavo, ob dotiku sklepa pa jasno kaže bolečino. Lahko se pojavijo celo karakterne spremembe  in pes deluje zadržan in se upira igri.

V podjetju Animacel so pomagali že številnim psom, med drugim tudi tedaj osemletni Belli. "Psički se je po aplikaciji matičnih celic stanje bistveno izboljšalo. Prej se zaradi bolečine nikoli ni igrala z drugimi psi ali jih vabila k igri, v nekaj mesecih po zdravljenju pa je pričela z igro, skakanjem in tekom," svoje izkušnje z novim zdravljenjem opiše Monika Rijavec, lastnica labradorke.

"Z ženo Ireno sva Animacelu hvaležna za uspešno izpeljano zdravljenje našega kužka Enje, ki se je pozdravila z metodo matičnih celic," pravi Bojan Božnik. Poseg so opravili lansko pomlad, ker je imela Enja zadnji stadij displazije kolkov. "Ni nam ostalo veliko možnosti, zato smo bili veseli, da je veterinar predlagal zdravljenje podjetja Animacel. Že pol leta po opravljenem posegu je Enja spet postala vesela, ni imela bolečin, in je že veselo tekala naokoli," opisuje. Danes dnevno prehodi čez pet kilometrov in ob sprehodih veliko teče.
 

"Zadovoljstvo lastnic ne preseneča, kajti do nedavno je bila veterinarska pomoč psom z vnetji sklepov zelo omejena," pravi veterinar s podjetja Animacel Jernej Hren. Pojasnjuje, da je bilo najpogostejše zdravljenje lajšanje bolečine s protibolečinskimi tabletami in protivnetnimi zdravili, ki pa bolezni ne ozdravijo temveč le lajšajo njene bolezenske znake. "Novo razvita metoda zdravljenja z matičnimi celicami, pa težave odpravi za stalno," dodaja.

Matične celice, upanje zdravljenja v prihodnosti

"V vsakem telesu, tako človeškem kot živalskem, se v številnih tkivih tudi v odraslem življenju nahajajo matične celice. To so celice, ki služijo kot nekakšna rezerva za obnovo poškodovanega ali obolelega tkiva pri odraslih ljudeh in živalih," opisuej Hren.

Na področju veterine so bili med prvimi na svetu, ki so pričeli z zdravljenjem domačih živali z matičnimi celicami. Na Veterinarski fakulteti v Ljubljani so namreč razvili povsem novo metodo zdravljenja psov in konjev s poškodovanimi sklepi ali tetivami z uporabo odraslih matičnih celic, ki jih pridobijo iz maščobe.

Ker so prepoznali veliko uporabnost te metode za zdravljenje živali, ne samo v Sloveniji ampak po celem svetu, so ustanovili podjetje Animacel, ki zdaj to metodo ponuja številnim veterinarskim klinikam v Evropi. "Takšno, v Sloveniji razvito metodo zdravljenja psov in konjev, pa tudi muc, tako zdaj že uspešno uporabljajo na veterinarskih klinikah v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem," pravi.

V našem nagradnem natečaju, ki traja do 22. februarja, lahko osvojite popust v višini 460 evrov za zdravljenje psa z matičnimi celicami. Pet izžrebancev bo prejelo 50-odstotni popust za shranjevanje matičnih celic za eno leto. Za sodelovanje v nagradnem natečaju izpolnite spodnji obrazec. Žrebanje bo 23. februarja, zmagovalce pa bomo obvestili po elektronski pošti oziroma telefonu.

anja.scuka@zurnal24.si