Vizita za živali > Novice
7459 ogledov

Naj ima mačka hrano ves čas na voljo?

Črna mačka
Mnogi mačji skrbniki hranijo mačke enkrat do dvakrat na dan. Nekateri puščajo hrano ves čas v mačji posodi. Kaj je najbolje?

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo v Domžalah 10. junija, boste lahko slišali tudi brezplačno predavanje mag. inž. zoot. Daše Korže o pripravi pasjega in mačjega obroka doma.  

Daša je končala magistrski študij zootehnike na Biotehniški fakulteti, ki ga je zaključila z zagovorom magistrske naloge z naslovom Ovrednotenje in izboljšanje prehranske vrednosti doma pripravljenih obrokov za pse z alergijo na krmo in ledvično odpovedjo ter za magistrsko prejela tudi fakultetno Prešernovo nagrado.

Opravila je tudi šestmesečno prakso na milanski Veterinarski fakulteti - The Department of Health, Animal Science and Food Safety (VESPA) - teaching and research institution of the University of Milan, kjer se je posvečala proučevanju uravnoteženega prehranjevanja psov in mačk, še posebej sestavljanju kliničnih diet za pse in mačke z zdravstvenimi težavami.

V sodelovanju z lastniki psov in mačk, ki želijo svojim ljubljenčkov zagotoviti dobro počutje in zdravje, se posveča prehranjevanju psov in mačk ter odpravljanju ali omilitvi simptomov številnih zdravstvenih težav.

Za obiskovalce našega Festivala za ljubitelje živali pa je pripravila brezplačno predavanje o tem, kako pripraviti zdrav pasji in mačji obrok doma ter na kaj pri tem paziti. Obenem vam bo zaupala tudi precept za pasje piškote za zdravo in sijočo dlako ... Več o predavanju TUKAJ

Njeno brezplačno predavanje bo v Domžalah v Češminovem parku ob 10.45.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Brezplačno Vizita za živali Kje se lahko ta vikend zabava vaš otrok

Miti o mačji prehrani

Daša je za bralce Žurnala24.si ovrgla tudi nekaj pogostih zmotnih prepričanj o mačji prehrani:

»Najboljša hrana za mačke je briketirana.«

Resnica: Mačke lahko hranimo s suho hrano, mokro hrano in doma pripravljenimi obroki. Pomembno je, da so sestavine v hrani izbrane skrbno in da pokrijejo vsakodnevne potrebe po hranljivih snoveh.

»Suha hrana je primerna za čiščenje zob.«

Resnica: Ta stavek pogosto slišimo pri lastnikih, ki mačke hranijo z briketi. Briketi niso razlog za neredno pregledovanju mačje ustne votline. Poskrbeti moramo za ustezno higieno zob mačke.

»Hrano naj ima mačka vedno na voljo.«

Resnica: Zdrave mačke najraje jedo manjše količine hrane večkrat dnevno. Glede na današnji način življenja lastnikov takšen način hranjenja velikokrat ni izvedljiv. Priporočeno je, da lastniki ponudijo hrano dvakrat na dan (najbolje je zjutraj in zvečer) ob enakem času.

»Mačke ne pijejo vode.«

Resnica: Tako kot vsak organizem, tudi mačke za preživetje nujno potrebujejo vodo. Mačje navade pitja so najrazličnejše. Pijejo počasi in majhne količine. Mačke, ki jih prehranjujemo z mokro hrano, pijejo manj kot tiste, ki zauživajo suho hrano. Nujno je, da lastnik mački zagotovi vsakodnevno svežo in neoporečno vodo.

»Mačka mora jesti samo meso.«

Resnica: Mačke, ki jih prehranjujemo le z mesom, niso v zadostni meri preskrbljene z vitamini in minerali. Lastniki, ki mačke hranijo s surovim mesom, se naj o primernosti hranjenja posvetujejo s strokovnjaki. Tudi mačkam lahko v primeru doma pripravljenih obrokov mesni obrok dopolnimo z nekaj zelenjave ali sadja, po potrebi pa hrani dodamo vir ogljikovih hidratov in maščobe.

Kaj bomo še počeli na Festivalu

Ob stojnici Feedka in Daše Korže bo tudi miza, kjer se bodo lahko otroci lahko udeležili delavnic pod vodstvom članov Društva KODA ŽIVLJENJA, kjer sicer organizirajo tudi otroške tabore Dobrodošli na zemlji. "Ideja za otroške tabore in delavnice Dobrodošli na Zemlji je nastala med šest mesečnim raziskovanjem Gvatemale in življenjem s staroselcih Maji. Maji še danes živijo zelo povezani z naravo in spoštujejo njene cikle. Ravno to želimo poudariti z našim strokovno izdelanim programom in sicer, kako pomemben je odnos vsakega posameznika do narave, sočloveka in samega sebe," pojasnjujejo v društvu. 

Tanja Ribič Branko Đurić - Đuro Magazin Tanja Ribič možu odprla nov pogled na svet