Vizita za živali > Novice
843 ogledov

Najbolj popularen konjski šport pri nas

KK Gibanje Osebni arhiv KK Gibanje
Cene konjev za preskakovanje ovir so zelo različne. Za nekoga, ki bi rad začel s tekmovanji, se cena giblje nekje med 10.000 in 15.000 evri. Vrhunski konji lahko dosežejo tudi večmilijonske zneske.

Preskakovanje ovir je olimpijska disciplina in je najbolj popularen konjski šport pri nas. V letošnjem letu  je registriranih licenciranih tekmovalcev okoli petsto,” pravi Živa Šefman, trenerka in vodja Konjeniškega kluba Gibanje. Poleg tega tekmuje tudi v preskakovanju ovir, med drugim je bila članska pokalna zmagovalka Slovenije in je članica naše državne reprezentance.

Pri preskakovanju ovir ji je najbolj všeč užitek, povezava med človekom in konjem ter to, da tekmujejo vsi skupaj v isti kategoriji, tako moški kot ženske.

Trikrat dnevno hranjenje

KK Gibanje | Avtor: Osebni arhiv KK Gibanje Osebni arhiv KK Gibanje

“Ukvarjam se s konji za preskakovanje ovir. To so konji nemških, nizozemskih in francoskih linij,” pojasnjuje Živa Šefman. Po njenih besedah so bile to prvotno predvsem nemške linije, kasneje so jih začeli križati s francoskimi konji za pridobitev bolj moderne pasme in v izogib genskim deformacijam. “Sama uvažam mlade konje iz Irske. Tam imajo idealne pogoje za prosto rejo, konji so skozi vso leto zunaj,” pojasnjuje. Dodaja, da so ti konji po materini liniji Irski hunterji, po očetu pa nemške, francoske ali nizozemske reje.

“Tak konj mora biti nastanjen v hlevu, kjer imajo primerne pogoje za njegov trening in nego,” pravi. V poštev pridejo konjeniški klubi, ki imajo vsaj zunanje jahališče z ovirami. Pomemben je tudi izpust, pašnik in sprehajalna naprava. Boks mora biti po njenih izkušnjah redno dvakrat dnevno očiščen, imeti morajo neomejen dostop do vode in redno trikrat dnevno hranjenje. “Konja se krtči vsakodnevno, v poletnem času se ga redno kopa. Tak konj mora biti giban vsakodnevno. Tudi ob dnevih, ko ima počitek, gre v izpust ali sprehajalno napravo,” opisuje.

“Zelo pomembno je, da se vsi, ki si želijo imeti konja za preskakovanje, pred nakupom posvetujejo s strokovnjakom,” svetuje. Dodaja, da lahko napačna izbira konja hitro privede do slabe volje ali izgube veselja. “Prav tako je potrebno vedeti, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu konja, priporočljiv je tudi veterinarski pregled,” pojasnjuje.

Cene imajo velik razpon

“Cene imajo velik razpon. Na ceno športnega konja vpliva njegov športni potencial, stopnja izšolanosti, starost, rezultati, karakter in poreklo,” pojasnjuje Živa Šefman. Pravi, da se cena konja, ki bi bil potencialno primeren za nekoga, ki bi pričel s tekmovanji, giblje okoli slabih 10.000 do 15.000 evrov. “Takšen konj mora biti predvsem že izkušen, da lahko popravi kakšno jahačevo napako. To niso vrhunski konji, ampak zelo kvalitetni konji za učenje na nižjih kategorijah,” opisuje. Dodaja, da konjem za srednje, višje in najvišje parkurje sorazmerno narašča cena: “Vrhunski konji lahko dosežejo tudi večmilijonske zneske. Iz Slovenije je bil po neuradnih podatkih najdražji konj za preskakovanje ovir prodan za 250.000 evrov.”

Nastanitev konja stane okoli 300 evrov na mesec, kovanje okoli 70 evrov na šest do osem tednov, osnovne veterinarske storitve kot so cepljenja, pregled krvi, brušenje zob pa okoli 200 evrov na leto. Osnovni prehranski dodatki kot so minerali in elektroliti stanejo okoli 200 evrov na leto. “Torej nekako 4.500 evrov na leto plus tekme in treningi,” je zaključila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.