Vizita za živali > Novice
7405 ogledov

Najpogostejša imena slovenskih psov in psičk

Pes na snegu Profimedias
Slovenci smo vsaj glede pasjih imen že dve desetletji brez domišljije, kažejo podatki s Centralnega registra psov, ki so nam jih poslali z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V zadnjih dvajsetih letih se na vrhu lestvic najpogostejših pasjih imen ni spremenilo prav veliko …

Najpogostejše ime za samčka je bilo leta 1996 Rex, sledil mu je Medo. Leta 2006, 2015 in 2016 je bil na vrhu lestvice Medo, sledil je Rex.

Pred dvema desetletjema so Rexu in Medotu sledili: Reks, Runo, Piki, Bobi, Nero, Muri, Tarzan, Piko, Aro, Ben, Reksi, Timi, Lesi, Astor, Don, Ron, Riki in Dino.

Desetletje kasneje so Medotu in Rexu sledili: Reks, Piki, Bobi, Runo, Nero, Piko, Ben, Don, Ron, Lumpi, Muri, Lord, Taček, Timi, Aro, Aron, Dino in Max.

Trenutna lestvica pa vsebuje kar nekaj novosti. Ves čas priljubljenim Medotom, Rexom, Maxom, Donom in Ronom, sledi simpatično ime Jack, temu pa Aron in vse pogostejše ime Sky. Sledijo Bobi, Piki, novo ime na lestvici Lord, Ben, vse bolj priljubljeno ime Thor, Nero, Runo, Oli, Lucky, Kan, Reks in Čarli.

Pes | Avtor: Profimedias Profimedias
Kratka in ljubka imena za psičke

Pri psičkah je slika nekoliko drugačna, saj so pogoste Pike kmalu izrinile Lune. Leta 1996 je bila na vrhu lestvice Pika, sledile so Kaje in Tare. Deset let kasneje so Pikam sledile Tare in Kale, že leta 2015 pa je bilo najpogostejše ime psičke Luna. Sledile so Pike in Nelice. Leta 2016, so bile prve Lune, druge Pike, tretje pa Tare.

Pred dvema desetletjema so Pikam, Kajam in Taram sledile Kale, Miše, Ajke, Donem Lajke, Dine, Sare, Brine, Bibe, Šile, Lare, Bele, Tačke, Rine, Rike, Taje in Aje.

Desetletje kasneje so se pojavile še Lane, Line, Neli, Lili.

Zdaj pa Lini, Piki in Tari sledijo Lili, Kala, Neli, Miša, Bella, Ajka, Biba, Ajša, Brina, Tačka, Lina, Dina, Lola, Dona, Lajka in Loti. 

Komentarjev 3
  • ode 18:51 11.februar 2017.

    Ne poznam nobenega psa s temi imeni, otrok pa veliko.

  • partizanka 10:18 05.februar 2017.

    naša soseda daje imena psom in mačkom po sosedih!

  • McClain 09:39 05.februar 2017.

    V Sloveniji se je zadnja leta ogromno pasjih in mačjih imen se je preselilo med cloveska...