Vizita za živali > Novice
12 ogledov

Najprej sončna krema, nato pa repelent

Tigrasti komar Katja Kalan
Hlajenje zmanjšuje delovanje vbrizganih snovi, s katerimi komar ob vbodu prepreči strjevanje naše krvi, ki tako ostane dovolj tekoča med komarjevim sesanjem.

Pred piki komarja se zavarujemo z uporabo oblačil, ki zakrijejo večji del kože, priporočajo na Nacionalnem inštituti za javno zdravje (NIJZ), kjer svetujejo tudi uporabo repelentov. Če nas komar vseeno piči, pa pomaga uporaba antihistametikov in hlajenje vbodnega mesta, svetuje pediatrinja iz Zdravstvenega doma Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš.

V izogib nadležnim komarjem na NIJZ ljudem svetujejo, da v zaprtih prostorih uporabljajo insekticide za uničevanje insektov in prepričujejo dostop mrčesa v bivalne prostore z zaščitnimi mrežami. Pomembna je uporaba repelentov, ki jih nanesemo na izpostavljene dele kože in na oblačila. Pri hkratni uporabi sončne kreme in repelenta najprej nanesemo sončno kremo, so zapisali NIJZ.
 

Tudi hlajenje vboda

"Po piku komarja priporočam uporabo antihistaminikov v obliki mazil ali gela, ki zmanjšujejo vnetje in srbenje," pa je za STA povedala pediatrinja Tatjana Grmek Martinjaš. Priporoča tudi hlajenje vbodnega mesta. "Hlajenje zmanjšuje delovanje vbrizganih snovi, s katerimi komar ob vbodu prepreči strjevanje naše krvi, ki tako ostane dovolj tekoča med komarjevim sesanjem," je dodala.

Komarji prenašajo številne bolezni. Na območju Afrike, Jugovzhodne Azije, Srednje in Južne Amerike nas lahko okužijo tudi z virusom zika. Komarji, ki prenašajo virus zika in virusa denge ter rumene mrzlice, so najbolj aktivni sredi dopoldneva in v poznih popoldanskih urah preden se zmrači.

Ob piku komarja pa lahko zbolimo tudi za malarijo, japonskim encefalitisom, čikungunjo in nekaterimi drugimi boleznimi. Pred rumeno mrzlico in japonskim encefalitisom se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem, pred malarijo pa s preventivnimi zdravili, še dodajajo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.