Vizita za živali > Novice
10352 ogledov

Največja pasemska mačka z divjim videzom

Maine coon Khalneo
Te mačke pa so znane tudi po svoji bistri naravi, nežnem karakterju in veliki navezanosti na svoje lastnike.

"Maine Coon je največja pasemska mačka z izstopajočim divjim videzom, ki z značilnimi čopki na ušesih in izrazitim gobčkom veliko ljudi na prvi pogled spominja na risa," sta nam pojasnila vzreditelja in lastnika mačkarne Khalneo - Božidar Grigić in David Černec.

Maine coon | Avtor: Khalneo Khalneo
Ta priljubljena naravna pasma po njunih besedah izhaja iz Severne Amerike, natančneje države Maine, prvič pa je omenjena v literaturi konec 19. stoletja: "Maine Coone zaznamuje močna kostna struktura, nekoliko pravokotna oblika telesa, srednje dolga svilena dlaka z bogato grivo, košatim repom ter čopki na ušesih in tačkah. Pasmo je mogoče videti v različnih barvah in vzorcih."

Maine coon | Avtor: Khalneo Khalneo
Pojasnjujeta, da so te mačke znane tudi po svoji bistri naravi, nežnem karakterju in veliki navezanosti na svoje lastnike, s katerimi ogromno tudi komunicirajo oziroma »mrnjavkajo«. 

Redno česanje in krtačenje

"Najpogostejše zdravstvene težave pasme so hipertrofična kardiomiopatija in displazija kolkov, katere odgovorni in vestni vzreditelji danes uspešno zmanjšujemo s preventivo: genetskim testiranjem, rednimi pregledi z ultrazvokom ter rentgenskim odkrivanjem anomalij," naštevata vzreditelja.

Maine coon | Avtor: Khalneo Khalneo
Opozarjata, da je treba zaradi dolge dlake mucke te pasme redno česati in krtačiti. Negovati jih moramo vsaj dvakrat na teden, da se prepreči vozlanje dlake ter posledično tudi omili izpadanje dlake.

Maine coon | Avtor: Khalneo Khalneo
Izključno notranji mački

Ker gre za zelo družabne mačke, ki so navezani na svoje lastnike, jih vzreditelja odsvetujeta ljudem, ki so veliko zdoma.

"Maine Cooni so notranji mački, primerni tako za stanovanje kot tudi hišo. Tako kot pri ostalih pasemskih mačkah je pri nakupu potrebno paziti, da ima mucek pri odhodu v novi dom vse dokumente  kot so rodovnik, EU potni list, pogodbo o lastništvu, potrdilo o cepljenju, čipiranju, biti mora razglisten in veterinarsko pregledan," naštevata. Dodajata, da morajo imeti starši opravljene vse obvezne in priporočljive zdravstvene teste oziroma preglede. Za pomoč pri izbiri pasemskega mačka se lahko vedno obrnete tudi na enega od petih felinoloških društev v Sloveniji, ki jih najdete na www.zfds.si.

Maine coon | Avtor: Khalneo Khalneo

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 21:25 28.december 2016.

    Čudovita pasma. :-)