Vizita za živali > Novice
1636 ogledov

Naučite se pasje govorice

Weimaraner Profimedias
Psi komunicirajo z laježem, cviljenjem, z repom, ušesi, očmi ... Ste vedeli, da mahanje z repom ne pomeni vedno veselja?

Življenje s psom nas nauči veliko stvari, med drugim se počasi učimo tudi njihove govorice. Za pomoč lahko upoštevate nasvete Mary R. Burch, ki je avtorica številnih knjig za pasje skrbnike.

Prijateljski pozdrav z ušesi

Oblike ušes se razlikujejo glede na pasmo psov, zato je iz njih malce težje razbrati razpoloženje naših psov, toda v splošnem veljajo podobne zakonitosti kot pri mačkah. "Ušesa v naravni poziciji odražajo psa, ki je sproščen, v primeru, da je vaš pes zbran in nekaj opazuje, pa so njegova ušesa malenkost privzdignjena in obrnjena v smer, od koder prihaja motnja," razlaga R. Burch. "Če so ušesa vašega psa nagnjena nazaj, je to znak, ki odraža prijateljski pozdrav, v primeru, da so ušesa vašega pasjega ljubljenčka obrnjena skrajno navzdol in nazaj, pa signalizira občutek strahu," še dodaja. 

Pes sledenje | Avtor: Profimedias Profimedias
Ko je pod stresom, se oči zožajo

Pasje oči imajo zmožnost izražanja enake čustvene raznolikosti kot človek. "Ko je pes pod stresom ali pa prestrašen, se njegove oči zožajo, kot da bi hotel s tem zaščititi samega sebe. Če začne vaš pes mežikati, ob predpostavki, da ni izpostavljen sončni svetlobi, pa pomeni, da izraža bolečino," sporoča Burchova. Pokazatelj razpoloženja pa nista samo spreminjanje velikosti in oblike oči, ampak tudi smer pogleda. Bodite pozorni na to, če vas pes gleda neposredno v oči ali pa če se pes izmika vašemu pogledu, saj to pomeni, da je postavljen v obrambo.  

Drža telesa je pomembna

Psi bodo svojo agresivnost izrazili tako, da se bodo dvignili, kolikor je le mogoče. Svoje tačke bodo pri tem trdo uprli v podlago, včasih pa se bodo dvignili tudi na prste. V nasprotnem primeru, pa se bodo psi, ki se počutijo ustrahovane, spustili karseda nizko. Drža, ki je ljudje običajno ne razumejo, pa je tudi zamrznitev telesa. "To je znak, da se pes počuti neudobno, pogosto pa je tudi grožnja," je povedala. "Znak, da je vaš pes srečen, pa je telo, ki je spodvito v obliki črke c," dodaja. 

Prisluhnite laježu

Če vam premiki telesa ne povedo dovolj o razpoloženju vašega psa, prisluhnite njegovemu laježu. "Pasje lajanje moramo povezati z okoliščinami, v primeru, da je pes igrivo razpoložen, bo njegovo lajanje v skladu s sproščenim telesom, v primeru, da je njegovo telo napeto, pa lajež sporoča agresivnost," sporoča Burchova.  

Da bi ugotovili, kaj vam sporoča vaš pes, je včasih potrebno opazovati tudi njegovo obnašanje. Vedenjske spremembe so nedvomno pomemben znak, da je nekaj narobe. Destruktivno vedenja izraža nesrečo vašega psa. "Destruktivno vedenje je pogosto posledica pomanjkanja aktivnosti," pravi. Znak, da je nekaj narobe, so tudi spremembe lokacije in količine spanja ter skrivanje. 

Pes poleti | Avtor: Profimedias Profimedias
To je pasji nasmešek

Splošno znano je, da pes, ki renči skozi zobe, izraža agresivnost. Veliko ljudi pa ne ve, da pes s svojim gobčkom izraža tudi druge občutke. "Ko je vaš pes sproščen, so njegova usta običajno zaprta ali pa le malenkostno priprta. Psi, ki so prestraženi ali obremenjeni, pa pogosto stisnejo svoj gobček, kotičke pa povlečejo nazaj," pravi Burchova. Pogosto se zgodi, da pasji nasmešek zamenjamo za agresijo. "To preprečimo tako, da opazujemo njegovo telo, v primeru, da je to sproščeno, najverjetneje ne gre za izražanje frustracij," pojasnjuje Burchova. 

Tudi želja po napadu

Mahlanje z repom naj bi odražalo pasjo srečo in vznemirjenje, vendar ni vedno tako. Burchova pravi, da je visoko vzdignjen mahlajoč rep značilen tudi za psa, ki ima željo napasti. "V primeru, da je telo vašega psa napeto, povrhu pa je še prisotno migljanje z repom, to odraža željo po napadu," dodaja.