Vizita za živali > Novice
40 ogledov

Ne boste verjeli, kaj prinaša v Evropo

Saharski prah v Londonu Reuters
Saharski prah ne prinaša v Evropo samo rdečkastega peska ...

Prinaša tudi združbe mikrorganizmov, ki skupaj s tem vremenskim pojavom na stari celini dosežejo območja vse do Alp. Kot opozarjajo strokovnjaki, so ti mikrobi še posebej odporni in sposobni preživeti v docela drugačnih življenjskih pogojih.

Prav zaradi tega bi lahko bili ti mikrobi nevarni za domače vrste mikrobov, predstavljajo pa tudi nevarnost za zdravje, svarijo znanstveniki.

Znanstveniki iz Italije in Avstrije so proučevali biološko sestavo oblakov, ki prenašajo saharski prah. Pozimi so v visokogorju mikrobi "zamrznjeni" v snegu in ledu, in tam bi tudi ostali, če ne bi bilo podnebnih sprememb. Podnebne spremembe povzročajo vedno višje temperature zraka, s tem pa taljenja ledu in snega, kar mikrobom omogoča, da postanejo ponovno dejavni.

Izpodrinili bi lahko domače vrste

Prav zaradi tega bi lahko mikrobi iz črne celine dosegli kritično maso in tako izpodrinili domače vrste mikrobov. Na tak način bi se lahko pojavili novi povzročitelji bolezni, kar s seboj povzroča zdravstvena tveganja za ljudi, živali in okolje.

Ob tem znanstveniki pozivajo k čimprejšnjih in učinkovitih metodam za nadzor tveganj, ki jih predstavljajo v snegu in ledu prisotni mikrobi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.