Vizita za živali > Novice
2158 ogledov

Ne, to niso domače mucke

Divja mačka EPA
Če boste v tem času v gozdu naleteli na takšne ljubke mucice, vedite, da to niso domače mačke.

Gre za evropsko divjo mačko (Felis silvestris), male mucke na fotografijah pa so se rodile pred šestimi tedni v živalskem vrtu Wroclaw Zoo na Poljskem. V živalskem vrtu so se mačic zelo razveselili, saj gre tudi pri njih za redko in strogo zaščiteno vrsto.

Divja mačka je v Sloveniji sicer najpogostejša na Notranjskem, južnem Dolenjskem in na območju Slovenskega primorja. Svoje domovanje pa si najde tudi v drugih delih Slovenije.

Divja mačka | Avtor: EPA EPA

Do devet kilogramov

"Divja mačka je nekoliko podobna domači mački, vendar je od nje večja, krepkejša in ima rep debelejši ter krajši. V dolžino zraste do 80 centimetrov brez repa in ima rep dolg do 30 centimetrov,” pojasnjujejo v Lovski družini Velike Lašče.

Divja mačka | Avtor: EPA EPA

Visoka je do 42 centimetrov in doseže težo do devet kilogramov. “Dlaka je dolga in gosta. Po hrbtu teče črna proga od katere se vejajo stranske proge. Barva dlake pri samcih je bledo siva ali pa črno siva, pri samicah pa rumenkasto siva, konica repa je črna,” opisujejo.

Pojasnjujejo, da je nočna žival, ki preko dneva počiva in se greje na toplem soncu ponoči pa se odpravi na lov. “Lovi miši, zajce, kunce, gozdne kure, podlasice, veverice in druge manjše živali. Loti se tudi srnjih mladičev, če pa je v bližini voda, pa lovi ribe,” naštevajo.

Divja mačka se pari februarja, breja samica si poišče prazno jazbino, lisičino, skalno špranjo ali votlo drevo, kjer si uredi prostor za mladiče. Po devetih tednih, običajno maja, se skotita dva do šest slepih mladičev, ki sesajo kar štiri mesece. Človeku se divja mačka izogiba, zato so srečana z njo zelo redka.

Divja mačka | Avtor: EPA EPA

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:59 18.maj 2016.

    lovi ribe? pol se ne boji vode? zanimivo ker večina pasem domačih mačk se boji vode, divja pa celo lovi ribe v njej.