Vizita za živali > Novice
68 ogledov

Ne zapelji čez mene

Pomoč žabam Mojca Marot
Žabice so čudovite in koristne dvoživke, ki prav v the dneh potrebujejo vašo dodatno pozornost.

Vse se začne z mrestom ali jajčeci, iz katerih čez približno teden dni pokukajo mali paglavci. Ti imajo zunanje škrge in rumenjak, ki jim še nakaj dni predstavlja vir hrane. Čez čas se paglavcu razvijejo šibke zanje nogice, kmalu tudi sprednje in že bolj spominja na žabico. Tedaj ima tudi že pljuča in prihaja na površje po zrak.

Čez čas se preobrazi v majhno žabico, rep zakrni, žabica pa bo počasi zrasla v veliko žabo. Žabe so pa tudi koristne živali, saj se prehranjujejo z žuželkami, ki nam povzročajo toliko preglavic. Zato bodite do njih prijazni. Če jih srečate na cesti, se jim ognite ali pa ustavite in jim pomagajte hitreje prečkati pot. Lahko se pridružite tudi eni od akcij, kjer prav v teh dneh pomagajo žabicam varno prečkati cestišče.

Na Radenskem polju

“Letos je pomlad pohitela in dvoživke so pripravljene na selitev! Topli večeri ter dež jih vabita, da se iz gozdnih prezimovališč premaknejo do vode, kjer se bodo razmnoževale,” piše na spletni strani Krajinskega parka Radensko polje. 

Na Radenskem polju, na cestnem odseku Mlačevo - Račna, je ograja za dvoživke v dolžini enega kilometra postavljena in že opravlja svojo vlogo ter preprečuje povoz dvoživk na njihovi poti do mrestišč. Da pa bi dvoživke lahko varno prišle na drugo stran ceste, potrebujejo pomoč. 

Če želite sodelovati pri večernem prenašanju dvoživk, se je potrebno obvezno najaviti koordinatorki Lari na 031 231 681 ali na elektronski naslov zabice@radenskopolje.si. Z njo se boste dogovorili, kdaj lahko pridete. Prenašanje v spremstvu koordinatorja je pomembno zaradi pravilnega rokovanja z živalmi, popisovanja prenešenih dvoživk kot tudi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.

Prenašanje se prične ob 19 uri in običajno traja eno do dve uri, odvisno od števila živali in hitrosti pobiranja. Vsak prostovoljec za večerno prenašanje obvezno potrebuje:

  •  odsevni jopič,
  •  močno svetilko (naglavno ali ročno),
  •  primerno obutev ter obleko, ker je lahko precej blatno in mokro.

Tudi v Hrašah

S koncem februarja so v Hrašah opazili prve dvoživke, čez cesto so jih prostovoljci prenesli okrog 50. “Žabice zdaj pričakujemo vsak večer do nadaljnjega, zato bo potrebna pomoč prostovoljcev. Res bomo veseli vaše pomoči,” pravijo. Če bi jim rai pomagali, se lahko prijavite na njihovi spletni strani TUKAJ, število prenesenih dvoživk pa sporočite na zabe@zverca.si.

Žabicam lahko pomagate tudi ob Lendavskem jezeru, Na Dolenjskem, Gorenjskem in v Prekmutju. Vsi zemljevidki so na voljo TUKAJ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.