Vizita za živali > Novice
80 ogledov

Nesrečno zaljubljen štrk razburja vaščane

štorklja Shutterstock
Štrk razburja prebivalce vasi Glambeck na vzhodu Nemčije. Tolče po oknih, zaganja se v avtomobile, napada gnezda in celo svoj odsev.

"Ko ti štrk stalno trka na okno spalnice ob pol šestih zjutraj, ni prijetno," je za lokalni časnik po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala vodja okraja Hilde Peltzer-Blase.

Prebivalcem kraja Glambeck na vzhodu Nemčije namreč v zadnjem času povzroča veliko sivih las podivjani štrk, ki se zaradi razočaranja v ljubezni spravlja celo na avtomobile. 

Najbolj ga motijo strehe temnejših barv, zato lastniki svoje jeklene konjičke, da se izognejo praskam na pločevini, raje ne puščajo več na prostem.

Odkar je šestletni štrk maja prispel v vas, je že večkrat napadel štorklji par, ki tam gnezdi. Spravlja se tudi na druge stvari, kjer pač vidi konkurenco.

Po ocenah strokovnjakov ga k temu vodi jeza nad tekmeci, saj se v ljubezenskem zanosu zaganja celo v svoj odsev.

"Očitno ga vodijo hormoni," pojav pojasnjuje Nadine Bauer iz nemške organizacije za zaščito živali Nabu. Ponavadi se štrk odpove gnezdu, ko ga premaga tekmec, in se preseli drugam: "A obstajajo tudi štrki drugačnega značaja," je dodala.

Štrkova popadljivost je morda že obrodila sadove. Štrk, ki je prvi osvojil srce ljubljene štorklje, se namreč v petek ni vrnil v gnezdo.

Razdraženi štrk je takoj zgrabil priložnost in sam smuknil vanj. "Resnično upamo, da se bodo razmere zdaj umirile. Če bo le resno vzel svojo očetovsko vlogo," je še povedala Peltzer-Blasejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.