Vizita za živali > Novice
54 ogledov

"Nikoli te ne bom zapustil"

Starejši pes Profimedias
V naša zavetišča tudi zaradi posledic gospodarske krize prihaja veliko ostarelih psov. V Peti2 so pripravili letak z obljubami, ki bi jih moral skrbnik dati svojemu psu.

V Peti2 so pripravili letak z ganljivimi obljubami, ki bi jih moral vsak skrbnik dati svojemu psu. V obljubi psu so napisali: “Nikoli se ne bom odselil brez tebe. Nikoli te ne bom odpeljal v zavetišče in pustil tam. Nikoli te ne bom pustil stradati. Nikoli ne bom dovolil, da bi te kdo ranil. Ne bom te zapustil, ko boš ostarel. Ne bom te zapustil, ko boš oslepel. Ko bo prišel tisti trenutek, bom ob tebi. Ker te imam rad in ker si del družine.”

Žal je med nami mnogo takih, ki te obljube niso dali. Psi, ki so bili celo življenje naši zvesti prijatelji, so na stara leta zapuščeni. Starejši psi tako kot ljudje pogosto slabše vidijo, slabše slišijo, težje hodijo in potrebujejo dodatno nego. Namesto tega mnogi pse zapustijo, odpeljejo v gozd, zavetišče ali se jih znebijo na drugačen način.

Pozna se kriza 

“Zapuščanje starejših psov je pogostejše predvsem od začetka gospodarske krize,” ugotavlja veterinar in vodja Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana Marko Oman. Pred krizo je bila po njegovih besedah pogostejša praksa zapuščanja mladičev, ko so imeli ljudje nezaželena legla. Vzroka za zapuščanje starih psov sta po njegovih besedah dva: “Številni ostarele pse zapustijo, ker nočejo ali ne morejo plačati veterinarskih storitev.” To so namreč pogosto psi z zdravstvenimi težavami, ki najbolj potrebujejo pomoč skrbnika.

Drugi najpogostejši razlog so vedenjske težave. “Določeni skrbniki svoje pse napačno vzgajajo že kot mladiče in v njih vzpodbujajo agresivno vedenje,” pravi. Ko ti psi odrasejo, se skrbniki ne žeijo več ubadati z vedenjskimi težavami in jih pripeljejo v zavetišče. “Tudi ti psi bi v tem trenutku najbolj potrebovali pomoč skrbika, da jih prevzgoji in izšola. Pa jih skrbniki raje zapustijo,” je zaključil.

“Res je kar nekaj zapuščenih starejših psov,” ugotavlja tudi direktorica Zavetišča Meli center v Trebnjem Nastja Hajdinjak. Upa, da bo tega z leti manj, saj so zdaj to predvsem psi iz časa, ko čipiranje še ni bilo obvezno. Tu gre predvsem za nečipirane pse, tako da ne morejo ugotoviti, kdo jih je zapustil. Po njenih izkušnjah se starejši psi oddajajo veliko dlje kot mladiči, ljudje namreč raje posvojijo mladega in zdravega psa. Ugotavlja pa, da so ti psi večinoma dobro negovani in hranjeni, redkeje najdejo starejše pse v zelo slabem stanju. 

Obljuba | Avtor: Peta2 Peta2

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mijaliza 16:33 11.junij 2015.

    Kriza je samo izgovor, da se znebijo ostarele zivali, ker evtanizirat jo po zakonu ne smejo potem jo pac oddajo z izgovorom da zanjo ne morejo vec skrbet! Tako kot pri cloveku je enako pri zivalih mala zival mali strosek ...prikaži več odrasla ostarela zival velik strosek. Posebna prehrana, veterinarska oskrba itd. Doma imamo 20 let starega macka in smo se vsi v druzini necemu odrekli da smo placali racune za veterinarja in nam na misel ni prislo da bi se ga znebili! Ze samo ob misli mi postane slabo.........tako da ja kriza je cudovit izgovor v mnogih primerih!