Vizita za živali > Novice
98 ogledov

Niso tako neumne, kot si mislite

Razno 26.05.11, kmetija, domace zivali, ovca, kokosi, otrok, hranjenje, foto: sh Žurnal24 main
Strokovnjaki so vedno znova in znova presenečeni, kako pametne so živali. Zato veliko svojih raziskav posvetijo prav njim in z izsledki dokazujejo njihovo inteligentnost.

Med njimi so tudi živali, ki veljajo za manj inteligentne in ki jih ljudje pogosto srečujejo na krožnikih. Strokovnjaki so se večkrat posvetili prav njim, nihove ugotovitve pa so pesenetljive.

Neumni kot čreda ovac

S čredo ovac mislimo ljudi, ki ne znajo misliti s svojo glavo in slepo sledijo množici. Ovce v resnici niso neumne, je pokazala raziskava strokovnjakov Univerze v Cambridgeu.

Ovce se učijo in prilagajajo podobno kot glodavci in pimati, v nekaterih primerih so sposobne takšnega učenja in prilagajanja kot ljudje. Svoje aktivnosti so sposobne načrtovati vnaprej, dokazali so, da lahko v svojih glavi izoblikujejo tudi zemljevid okolice.

Ko so njihovo sposobnost učenja preverjali z različno obarvanimi posodami s hrano, so ugotovili, da so določene barve z določeno hrano povezale tako hitro kot opice in ljudje. V nekoliko težjem preizkusu, kjer so morale hrano povezati z obliko posode, so bile tako hitre kot nekoliko manj sposobne opice in veliko hitrejše od podgan ter miši.

V drugih raziskavah so dokazali, da ovce prepoznajo tudi različne izraze človeških obrazov.

Poznajo pomen besed 

Tudi piščancev ne smemo podcenjevati, njihov komunikacijski sistem je denimo bolj zapleten, kot si mislimo. Zanimiv poskus so objavili v Biology Letters, ko so se piščanci odzvali le na besede, s katerimi so njihovi skrbniki piščancem sporočali, da imajo zanje hrano. Poleg tega so se na ta klic odzvali le piščanci, ki so bili lačni. Ugotovili so tudi, da znajo piščanci šteti od leve proti desni.

Pazijo, da jim ne sledijo 

Prašičev se drži sloves umazanih živali, kar zasenči njihove bogate kognitivne sposobnosti. Prašiči si zelo hiro zapomnijo lokacijo in količino hrane. Poleg tega zelo dobro opazujejo svoje kolege in opazijo, če je ta nešel hrano. V tem primeru mu sledijo in si jo privoščijo tudi sami. Pa ne le to. Prašiči hitro opazijo, če jim kdo sledi in znajo zelo dobro skriti svoje sledi ter zavesti drugega prašiča. Na tak način si zagotovijo, da bodo obrok pojedli sami in v miru.

Prašiči razumejo tudi pomen ogledala. Ni še jasno, ali se v ogledalu prepoznajo, uporabljajo pa ogledalo, da se bolje orientirajo po prostoru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.