Vizita za živali > Novice
48 ogledov

Nov pasji šport

SUP s psom Kjara Kocbek
Ste že slišali za SUPanje – rekreativni vodni šport, ki je v zadnjih letih postal prava uspešnica? Kaj pa za SUPanje s psom?

Gre za novost, ki vzbuja veliko zanimanje in veselje mnogih, ki svoj prosti čas radi preživljajo s psom v naravi, obenem pa so ljubitelji aktivnosti v in na vodi. Zato ni slučaj, da so bili lani prvič, letos pa bodo zaradi dobre sprejetosti med udeleženci že drugič organizirani dogodki, namenjeni spoznavanju osnov in prakse SUPanja s psom.

Uvodna predavanja, ki so tudi pogoj za udeležbo na tečaju, se bodo dogajala že junija, dogodke soorganizirata Caniventur in Naravno zdrav pes, vodila pa jih bo raziskovalka in snovalka aktivnosti s psom, v zadnjih treh letih poznana kot aktivna trenerka Fit s psom programov, Suzana Simenčič. Suzana doživetja prek svojih aktivnosti predstavlja kot pasji način življenja, priložnost za izboljšanje kakovosti bivanja, kot izražanje skozi pasje aktivnosti in vračanje nazaj k naravi.

Tudi psi, ki so se bali vode

Cilj predavanja in tečaja supanja s psom je predvsem, da se lahko lastniki s psi kasneje varno podajo na supanje v družbi psa samostojno, brez vodstva, obenem pa izvejo številne koristne informacije, ki jim bodo v pomoč pri vsakodnevnih športnih aktivnostih s psom.

Trenerka za aktivnosti s psi bo na uvodnih predavanjih svetovala kje, kako in zakaj supati s psom, vam zaupala, s katerimi izzivi se še vedno srečuje pri navajanju svojega mlajšega psa na sup in kako rutina lahko pripomore k bolj prijetnemu in varnemu supanju.

"Lani sem se na supanju srečala s kar nekaj psi, ki so se ali se še bojijo vode. Ta strah smo omilili zaradi dobre izkušnje, ki so jo imeli na deski," pravi in dodaja, da so ravno prve izkušnje in treningi s pomočjo trenerja zelo pomembni, da pes kasneje samozavestno sodeluje z vami pri supanju s psom.

"Pasji in tudi človeški gibalni aparat mi je izjemno zanimiv in zaradi svojega udejstvovanja v pasjih športih in kinoloških disciplinah tako v preteklosti kot tudi sedaj čutim veliko potrebo po pridobivanju novih znanj," pojasnjuje Suzana.  

Vesela je, da živi to, kar dela in da lahko na ta način pomaga številnim lastnikom psov, ne glede na to ali je kuža družinski, službeni, športni, terapevtski. "Še najraje vidim, če ljudje preventivno poskrbijo za psa, na tem mestu tudi vidim svoje poslanstvo. Na SUPanje s psom predavanja in tečaje vabim vse, ki se s svojim psom aktivno ukvarjajo in bi želeli poskusiti nekaj novega, ki bo že okrepijo njihovo vez s pasjim prijateljem," pravi.

Zagotavlja, da SUPanje s psom res navduši vsakogar, ki ima željo prosti čas preživeti aktivno in v naravi. "Zato smo za izvedbo dogodkov izbrali krasne domače lokacije ob vodi, na katere se bodo udeleženci zagotovo še pogosto vračali," dodaja Suzana, idejni vodja tečajev SUPanja s psom, ki potekajo pod okriljem njene blagovne znamke Caniventur.

Vabljeni torej, da za letošnje poletje izberete nekaj novega! Vse informacije o dogodkih in tečajih supanja s psom najdete tukaj.

Preberite še:

Supanje s psom