Vizita za živali > Novice
247 ogledov

Nova kontracepcija za pse

Kuža v zavetišču Profimedias
Strokovnjaki z Univerze v Čilu so razvili cepivo za pse, ki preprečuje plodnost.

Zahvaljujoč strokovnjakom z veterinarske Univerze v Čilu bomo imeli morda kmalu cepivo proti plodnosti psov.

Profesor Leonardo Saenz se je poigraval s formulo, ki je bila kot kontracepcija uporabljena že pri prašičih. Pojasnjuje, da gre za cepivo, ki nevtralizira hormon gonadotropin, ki poganja reproduktivni ciklus.

Dovolj že en odmerek 

Takšna kastracija nima po njegovih besedah stranskih učinkov, kot jih ima denimo kemična kastracija ali hormonska kontracepcija. “Cepivo preprečuje plodnost brez kakršnegakoli fizičnega spreminjanja živali,” pojasnjuje.

Strokovnjaki z Univerze v Čilu so razvili cepivo, ki zahteva le en odmerek, da začne učinkovati. Uporablja se tako pri samcih kot samicah.

Čile in druge države Južne Amerike imajo težave zaradi velikega števila psov, saj so kirurške kastracije in sterilizacije zelo redke.  Saenz se zaveda, da njegov izum ne bo izničil vseh težav v Čilu, bo pa vsekakor pripomogel k pocenitvi startegije države za zmanjšanje števila potepuških psov. Cepivo je bilo že patentirano v Čilu, Evropi in v ZDA, je pa še vedno v fazi testiranj. V Čilu naj bi ga sodeč po izjavi Saenza začeli uporabljati čez eno leto.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.