Vizita za živali > Novice
360 ogledov

Novo glede množičnega pogina zaščitnih galebov

Pogin ptic - Ptujsko jezero DOPPS
Končno poročilo v zvezi z vzrokom pogina rečnih galebov na območju Ptujskega jezera

Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so sporočili, da prejeli končno poročilo vseh preiskav, po katerih še vedno niso odkrili  natančnega vzroka za pogin galebov na Ptujskem jezeru.

Vizita za živali Pogin ptic: "Strašljivo je to, da je kolonija, ki je bila na novem otoku, izginila,"

Preiskave so vključevale raztelesbo živali , virološke, bakteriološke in histološke analize. Odvzeti so bili tudi vzorci za kemijske preiskave.

Rečni galebi so v Sloveniji ogrožena vrsta, saj gnezdijo samo na Ptujskem jezeru. Lani je na otokih na Ptujskem jezeru gnezdilo 853 parov rečnih galebov.
 

Zakaj so poginili galebi?

Strokovnjaki veterinarske fakultete so ugotovili, da so ptice verjetno poginile zaradi zažitja toskične snovi, nakar je prišlo do odpovedi organov, sporočajo z UVHVVR: "Pri kemijski analizi vzorcev jeter, prebavil in želodčne vsebine ni bilo ugotovljenih snovi, ki so akutno toksične za ptice in bi lahko povzročile pogin ptic. Kemijska analiza se je nanašala na pesticide, ki se danes ali pa so se v preteklosti uporabljali v kmetijstvu. Prisotnost snovi tembotrion v vzorcu je bila izključena kot vzrok za akutno zastrupitev galebov," so zapisali. Tembotrion je sicer fitofarmacevtsko sredstvo, ki se uporablja za zatiranje plevelov v koruzi, pri analizi snov ni bila akutno toksična za ptice.

Poudariti je potrebno, da so do sedaj izključeni vzroki pogina galebov z vidika kožnih bolezni živali in uporabe fitofarmacevtskih sredstev, sporoča U(UVHVVR.

Posvetovali se bodo še s tujimi strokovnjaki

Glede na rezultate analiz in končne ugotovitve, ki niso dokazale vzroka pogina, se bodo glede nadaljnjih ravnanj posvetovali s strokovnjaki s področja okolja, ornitologije, veterine in kmetijstva tako doma kot v tujini, so še sporočili z urada. 

Grožnja obstaja naprej?

Kot smo že poročali, so galebi so poginili v začetku meseca, nekaj dni pozneje so poročali o novih primerih. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je pristojne službe pozvalo, da maksimalno pospešijo preiskavo o možnih virih zastrupitev, saj vse dokler ni jasno, kaj pogine povzroča in kje je vir zastrupitve, s sanacijo ni mogoče začeti. To pa po njihovem pomeni, da so lahko prosto živeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.