Vizita za živali > Novice
28 ogledov

O Obalnem zavetišču tudi Il Piccolo

Obalno zavetišče Dare Čekeliš (ODPMŽ)
V ponedeljek so se člani Obalnega društva proti mučenju živali dobili z v. d. direktorja Komunale Koper Gašperjem Gašperjem Mišičem.

O drami v Obalnem zavetišču, ki se je dogajala  konec tedna, je pisal tudi italijanski Il Piccolo z naslovom: “Koper; stražijo, da rešijo pse”. Med drugim pišejo o tem, da so Slovencem na pomoč priskočili tudi italijanski prostovoljci in ljubitelji živali ter pomagali poiskati živalim nove domove.

V ponedeljek je sicer potekal razgovor z v.d. direktorja Komunale Koper Gašparjem Gašparjem Mišičem, kjer so mu predstavniki Obalnega društva proti mučenju živali predstavili predlog za nadaljnje delo. "Mišič je predstavil svojo idejo in predlagal pogodbo o sodelovanju med ODPMŽ in Komunalo Koper. Po vsej verjetnosti imata predloga premalo stičnih točk, da bi bil predlog Komunale za naše društvo sprejemljiv," sporočajo z ODPMŽ.

"Komunala Koper nima pravne podlage"

Pojasnjujejo, da predloga Mišiča ne morejo sprejeti iz več razlogov. "Notarka Polka Boškovič je kot občinska svetnica v svetu Mestne občine Koper opozorila, da Komunala Koper nima pravne podlage za sklepanje kakršnih koli pogodb o sodelovanju, saj zaenkrat Komunala sploh ni interventni izvajalec javne službe, glede na to, da morebiten sklep župana Popoviča, s katerim naj bi Komunalo Koper določil kot interventnega izvajalca ni bil predložen občinskemu svetu v potrditev," pojasnjujejo. 

Dodajajo, da Komunala Koper na dan razdrtja pogodbe o upravljanju ni imela v sodnem registru priglašenih dopolnilnih dejavnosti, saj iz uradnih evidenc Ajpes-a izhaja, da so dejavnosti bile registrirane šele s ponedeljkom. "Ta dopolnitev niti ni šla skozi drugo branje v občinskem svetu, tako tudi ni bila še dokončno potrjena. Sama torej meni, da Komunala Koper nima niti pravno formalnih, nenazadnje pa tudi ne strokovnih pogojev za izvajanje javne službe oskrbe živali," dodajajo.

Pravijo, da se med drugim pogodba o razdrtju, ki so jo v petek podpisali župani treh obalnih občin, opira na inšpekcijsko odločbo, zoper katero še vedno teče rok za pritožbo. "Posledično so s pogodbo o razdrtju trije župani povzročili nezakonito delovanje zavetišča. K sreči pri tem ni sodeloval ankaranski župan," opisujejo. Kot smo pisali, so razdrtje podpisali koprski župan Boris Popovič, izolski župan Igor Kolenc in piranski župan Peter Bossman. Župan Občine Ankarana Gregor Strmčnik, ki je četrta solastnica zavetišča, ni podpisal razdrtja.

Preberite še:

Že utihnil pasji lajež

Podporniki živali preprečili prevzem zavetišča

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.