Vizita za živali > Novice
85 ogledov

Občasno pokukajo iz brloga

medved, živalski vrt EPA
Živali v ljubljanskem živalskem vrtu različno preživljajo zimo. Na temperaturo so najbolj občutljive žuželke, dvoživke in plazilci, med sesalci pa vse opice in žirafe, ki pa so v notranjih ogrevanih prostorih in vidni obiskovalcem, so povedali v ZOO Ljubljana.

V Živalskem vrtu (ZOO) Ljubljana imajo različne živali, nekatere z dolgo in gosto dlako, prilagojene nizkim temperaturam, kot so dvogrbe kamele, ki sodelujejo tudi v Božični zgodbi. Ostale eksotične živali, ki so prilagojene višjim temperaturam, med njimi tudi družina šimpanzov z najmlajšim letošnjim mladičkom Leono, so v notranjih ogrevanih prostorih, a so tudi tu na ogled obiskovalcem.

V ogrevanih prostorih

Zebre, slon, gepardi in antilope pa so živali toplih krajev, ki jim nižje temperature ne predstavljajo posebnega izziva. Kljub temu imajo možnost vstopiti v ogrevane prostore, če želijo. Posebnost so žirafe, ker je njihovo telo prilagojeno preživetju v okolju z visokimi temperaturami. Zaradi oblike telesa in razporeditve žil tik pod kožo hitro izgubljajo telesno toploto.

"Zato pri nas zimo preživijo v ogrevanem žirafnjaku. Ob lepem vremenu se krajši čas nahajajo tudi v zunanjem delu ograde," je pojasnila Barbara Mihelič iz ZOO Ljubljana. Kot je dodala, jih obiskovalci lahko vidijo z novega podesta, ki so ga letos uredili ob žirafnjaku, hkrati pa si lahko ogledajo tudi na novo razstavljeno okostje žirafe.

Žuželke, dvoživke in plazilce, ki so na temperaturo najbolj občutljivi, so vse leto v terarijih ali akvaterarijih, kjer jim zagotovijo mikroklimo za življenje.

Ker domorodne živali potrebujejo več energije za ogrevanje v zimskem času, gamsom, jelenom in kozorogom povečajo količino hrane, morska leva pa po navedbah Miheličeve pojesta dvakrat toliko rib kot poleti.

Za nekatere živali pa v zimskih mesecih spremenijo sestavine obroka. Tako medvedi pozimi dobijo več oreškov, suhega sadja in drugih energetsko bogatih sestavin. Nasprotje so rksotične živali, ki jih pozimi zaradi mraza ne spuščajo ven in tako ali tako ne občutijo temperaturnih sprememb, zato se tudi njihova prehrana ne spremeni, je dejala.

"Medvede v živalskem vrtu lahko živahne vidite tudi pozimi, ko jih oskrbniki hranijo po ustaljenem urniku. V naravi pravega zimskega spanja medvedi ne spijo na način, kot to delajo polhi, temveč zimsko obdobje predremljejo. V tem času medvedke tudi skotijo mladiče. Njihova splošna telesna dejavnost je zelo nizka, vendar občasno pokukajo iz brloga, se pretegnejo in nazaj zadremljejo," pravi Miheličeva.

V živalskem vrtu so na srečo malce umaknjeni od mestnega vrveža in praznovanja. Zato jih tudi poki petard in raket ne motijo toliko. Kljub vsemu so tudi živali občutljive na nenadne, močne zvoke, trkanje po steklu in ostale načine vznemirjanja. Zato obiskovalce naprošajo, da upoštevajo ZOO bonton tudi izven prazničnih dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.