Vizita za živali > Novice
698 ogledov

Od človeka zahteva nenehno sodelovanje

Belgijski ovčar
Belgijske ovčarje velikokrat uporabljajo tudi kot službene pse, primerne tako za pomoč invalidnim osebam kot tudi za delo v policiji in vojski.

V Ajdovščini bodo prihodnje leto zadnji aprilski teden pripravili svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev, ki ga organizira Športno kinološko društvo Ajdovščina. Predsednik društva Roman Hoefferle ocenjuje, da se bo prvenstva udeležilo okrog 700 tekmovalcev, z njimi pa bodo prišle številčne spremljevalne ekipe.

V tednu dni se bodo na različnih lokacijah po mestu in okolici zvrstila različna tekmovanja, razstave in druge spremljevalne dejavnosti. Belgijska delegacija, ki si je sredi julija ogledala prizorišča, je bila z videnim zadovoljna.

Za domače kinološko društvo je to velik dogodek, je povedal predsednik društva. Veliko jim pomeni že dejstvo, da jim je zaupana organizacija tako pomembnega dogodka, kar so si pridobili na račun dobrega dela in uspešnih tekmovalcev v preteklosti.

Italijani odpovedali

"Svetovno prvenstvo je bilo najprej zaupano Italijanom, ki pa so ga morali odpovedati. Ker pa je Slovenija doslej že trikrat organizirala svetovno prvenstvo, so nam ga Belgijci ponudili, potem pa smo v povezavi s klubom, ki zastopa ljubitelje belgijskih ovčarjev v Sloveniji, dobili organizacijo v Ajdovščino," je povedal Hoefferle.

Zadnjega svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Nemčiji, se je udeležilo več kot 700 tekmovalcev, približno enako število jih pričakujejo tudi v Ajdovščini. Za sam kraj pomeni to veliko promocijo, je ocenil Hoefferle.

"Ocenjuje se, da na teh svetovnih prvenstvih nastopa med 40 in 48 držav. To pa je seveda povezano s tem, da so v kraju gostitelju in okolici tekmovalci in ostali nameščeni kar 14 dni, spoznavajo okolico in poskušajo živeti s krajem. Sam menim, da je to velika priložnost tako za Ajdovščino kot celotno Vipavsko dolino, saj sama Ajdovščina ne more s svojimi kapacitetami pokriti tako velike prireditve," je pojasnil.

Običajno se ekipe na tekmovanja odpravijo že pred samim začetkom, da svoje pasje ljubljence prilagodijo na novo okolje. Na račun svetovnega prvenstva bodo zato zasedene nočitvene kapacitete v celotni Vipavski dolini, prav tako bo to odlična priložnost za vsestransko turistično promocijo, ocenjujejo tudi na ajdovski občini, ki bo organizatorjem tekmovanja stala ob strani.

Po mnenju Hoefferleja ima Ajdovščina z okolico dovolj primernih površin tudi za različne dele tekmovanja. Tekmovanje je namreč sestavljeno iz več disciplin, v klasični IPO disciplini, mondioringu, agilityju, obediencu, tem pa so dodane še tek in kolesarjenje s psom, poimenovan treking.
"S tem se prikaže zelo široka uporaba belgijskih ovčarjev na enem mestu," je še pojasnil predsednik ajdovskega kinološkega društva.

Pogosto za službene pse

Belgijski ovčarji so sicer družinski psi, pravi Hoefferle: "To je poudarek celotnega svetovnega prvenstva, da so psi, ki so v bistvu zelo tekmovalni, hkrati tudi zelo družinski. Ko si bodo gledalci ogledali tekmovanja v agilityju, obediencu ali pa tek in kolesarjenje s psom, bodo ugotovili, da so to psi, ki so neverjetno socializirani in zelo primerni za bivanje v urbani sredini."

Seveda pa je treba z belgijskimi ovčarji delati, tako kot z vsakim psom, je opomnil Hoefferle. Belgijski ovčar pa si še posebej želi družbe človeka in od njega nenehno zahteva, da sodelujeta in ga priganja k temu, da je aktiven. Prav zato ga velikokrat uporabljajo tudi kot službene pse, primerne tako za pomoč invalidnim osebam kot tudi za delo v policiji in vojski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice