Vizita za živali > Novice
10 ogledov

Odgovoren za materinsko skrb

Punčka in pes Profimedias
Se čudite, ko nekdo svojo ljubezen do psa primerja z ljubeznijo do otroka? Sodeč po novi raziskavi ni to nič neobičajnega.

Strokovnjaki so ugotovili, da so psi naši najboljši prijatelji tudi zaradi hormona ljubezni. V razikavi so dokazali, da se ob očesnem stiku med psom in človekom obema sprošča oksitocin.

Gre za hormon, ki je odgovoren za materinsko skrb, pravijo mu tudi hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine, piše The Guardian. In prav ta hormon je po mnenju japonskih znanstvenikov, ki so opravili raziskavo, krivec, da je vez med psom in človekom tako tesna.

Delali so urinske teste 

Raziskavo so naredili tako, da so primerjali urinske teste pred in po igri skrbnika s svojim psom. Pri raziskavi so uporabili različne pasme, med igro pa so opazovali tudi, kateri par skrbnika in psa je imel več očesnega stika.

Ugotovili so, da so imeli več hormona povezovanja tisti ljudje, ki so imeli s svojim psom med igro več očesnega stika. Znanstvenike pa je presenetilo dejstvo, da se je koncentracija hormona ljubezni povišala tudi pri psih. Ko so enak preizkus izvedli z udomačenimi volkovi, tega učinka ni bilo.

Nato so naredili še dodaten preizkus. Preden sta se skrbnik in pes igrala, so psu pred nos pomolili dozo oksitocina. Zaznali so, da so psičke, ki so prejele dozo oksitocina, dlje časa strmele v skrbnika. To pa se je pojavilo le pri samicah. Zakaj, bodo ugotavljali v naslednji raziskavi.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.