Vizita za živali > Novice
574 ogledov

Odpiranje oken "na kip" je lahko smrtno nevarno

Mačka Profimedias
Lahko je poškodovan prsni koš, trebušna prepona, trebušna votlina, pride do zadušitve, hude poškobe hrbtenice in tako dalje.

“Poškodb z okni na kip na srečo ni veliko, so pa vsako leto kakšni posamični primeri,” pravi dr. vet. med. Iris Selan s Klinike tristokosmatih. Vzrok za to so po njenih besedah skrbniki, ki pozabijo zapreti okna in ne pomislijo, da so živalice radovedna in raziskovalna bitja, ki jih zelo hitro premami kak zvok ali vonj od zunaj.

Resnost poškodbe in posledice so po njenih odvisne od tega, kako žival obvisi: “Lahko je poškodovan prsni koš, trebušna prepona, trebušna votlina, lahko posamične tačke, različni predeli hrbtenice. Ker se živali večinoma ne morejo same rešiti, je potem stopnja poškodbe odvisna tudi od tega, kako dolgo traja od nastanka poškodbe pa do takrat, ko jih lastniki najdemo.”

Pojasnjuje, da so možne tudi zadušitve, hude poškodbe hrbtenice, pri katerih se morajo žal odločiti za evtanazijo. “Kljub temu, da se lahko vse konča tudi srečno, vseeno apeliramo na lastnike, da oken ne puščajo odprtih na tak način, saj se to lahko zgodi tudi v njihovi prisotnosti,” je sklenila.

Nevarna tudi vratca kletke

Predsednica društva Zverinice Maja Čonč pojasnjuje, da je težava oken odprtih na kip v tem, ker oblikujejo črko V. Zgoraj je reža tako širša, spodaj pa vedno ožja. “Žival se zatakne, ko se prične reševati, pa vedno bolj leze navzdol in se stisne med odprto okno in okvir. Težava je, ker se v tem primeru stisnejo notranji organi, ni dovolj prekrvavitve ...” opozarja.

Dihur | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri dihurjih se po njenih izkušnjah podobno lahko zgodi, ko skušajo pobegniti iz kletke. Veliko vratc namreč v kakšnem vogalu ne prilega prav dobro in dihur nekako dobi glavo ven. “Enako kot pri oknu, ko leze iz kletke, se zatakne ob priprta vratca in efekt je podoben. Na tak način se je poškodoval dihurček Vlado, ki smo ga pred leti imeli v oskrbi, trenutno imajo podoben primer kolegi iz hrvaškega Tvoruma,” opisuje.

Spominja se, da je bil Vlado ob prihodu v ambulanto povsem paretičen v zadnjem delu, imel je poškodovane ledvice in polomljeno večino zob. “Zobe smo "poštimali" - večino izpulili, ledvice so si sčasoma opomogle, tudi noge so si po fiziterapiji precej opomogle, tako da je skoraj normalno hodil. Je pa za vedno ostal inkontinenten," pravi.

Vlado je bil nato v njihovi oskrbi dobra štiri leta, aprila 2014 pa so se morali od njega zaradi zdravstvenih težav, ki so bile nepovezane s tem kar se mu je zgodilo, posloviti. 

Mreža za okna 

Kot eno od rešitev Maja navaja mreže za okna. “Obstajajo prav nekakšne kovinske "ploščice", ki se vstavijo v okno, ki je odprto na kip. V primeru dihurjev je treba paziti, da so ostale stvari v prostoru tako postavljene, da ne morejo splezati do okna,” opisuje. 

Pri kletkah pa je po njenih besedah potrebno paziti, da so vratca dobro zaprta z vseh strani - lahko si pomagamo s karabinčki ali jih enostavno zvežemo na več koncih. 

Preberite še:

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.