Vizita za živali > Novice
52 ogledov

Odreagiral kot človek

Gibon Youtube
Opice in ljudi med drugim povezuje tudi strah pred podganami.

Skočiti na stol ali mizo in kričati na vso moč je v filmih pogosta podoba izražanja strahu pred bližnjim stikom z mišmi oziroma podganami. Tovrstna reakcija pa ni značilna le za ljudi, ampak strah pred majhnimi glodavci na podoben način izražajo tudi beloroki giboni. Na to vsaj nakazuje posnetek, ki je zaokrožil po spletu, na katerem predstavnik te vrste primatov skoči na kol in doživi manjši napad panike, ko v njegov del živalskega vrta v angleškem mestu Dudley vstopi podgana.

Kasneje mama Meo in njen mali gibon Penny s svojimi dolgimi okončinami skušata spraviti vsiljivo podgano s svojega dela vrta, kar jima naposled tudi uspe. Nujna kriljenje z rokami močno spominja na človeško preganjanje nepriljubljenih glodavcev.

Beloroki gibon (Hylobates Lar) ima zelo dobro razvit vid in izvrstne reflekse, zahvaljujoč dobri prilagojenosti na življenje na drevesih. Je vitek in tako kot druge vrste gibonov nima repa, ima pa dolge noge in predvsem roke.

Je monogamna in zelo teritorialna žival. Člani iste skupine so med seboj zelo povezani; pogosto si izkazujejo naklonjenost z objemi, večkrat pa naklonjenost izražajo tudi z obraznimi grimasami, ki spominjajo na nasmeh pri ljudeh.

Komentarjev 1
  • endrug 14:21 21.november 2016.

    Katera je samica...