Vizita za živali > Novice
70 ogledov

Ogrožene vodne žabe: naplavilo na tisoče trupel

Telmatobius culeus Youtube
Uvrščajo jih med največje vodne žabe na svetu, saj raztegnjene merijo 50 cm in tehtajo skoraj kilogram.

V Peruju raziskujejo, kaj je pomorilo več kot 10.000 zelo ogroženih vodnih žab jezera Titikaka v reki Coata na jugu države. V zadnjih dneh je na gladino reke, za katero se bojijo, da je onesnažena, naplavilo na tisoče trupel teh velikih, zgubanih zelenih žab.

Kot je sporočila perujska okoljska agencija Serfor, so na podlagi izjav lokalnega prebivalstva in vzorcev, ki so jih vzeli, ugotovili, da je bilo na območju 50 kilometrov prizadetih več kot 10.000 žab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prinesli so sto mrtvih žab

Na pogin žab je oblasti opozorila lokalna okoljska skupina Odbor proti onesnaženju reke Coata, ki je perujsko vlado obtožila, da ignorira veliko onesnaženje reke. Na glavni trg v regionalnem središču Puno so v znak protesta prinesli sto poginulih živali.

Te žabe, latinsko Telmatobius culeus, živijo samo v jezeru Titikaka, ki leži med Perujem in Bolivijo ter je največje sladkovodno jezero v Južni Ameriki, in njegovih pritokih.

Uvrščajo jih med največje vodne žabe na svetu, saj raztegnjene merijo 50 cm in tehtajo skoraj kilogram. Zaradi pretirane prehranske uporabe, izgube habitata in vdora napadalnih živalskih vrst jim grozi izumrtje. V zadnjih 15 letih se je njihovo število zmanjšalo za kar 80 odstotkov, še poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.