Vizita za živali > Novice
16 ogledov

Olajšanje za naše volkove

Volk Profimedias
Upravno sodišče je ugodilo tožbi nevladnikov in razveljavilo prilogo pravilnika o odvzemu volka iz narave.

Sodišče je že novembra ustavilo odstrel predvidenih sedem volkov. Za Pravno informacijski center nevladnih organizacij je to pomembna sodna zmaga, zavod za gozdove pa izpostavlja, da je postopek oblikovanja števila za odstrel zelo premišljen.

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Pravno-informacijskega centra (PIC) nevladnih organizacij in Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije (Dondes) zoper ministrstvo za okolje in prostor ter razveljavilo prilogo pravilnika o odvzemu osebkov volka iz narave. Že novembra lani je na podlagi iste tožbe z začasno odredbo ustavilo odstrel predvidenih sedmih volkov.

"To je pomembna sodna zmaga nevladnih organizacij s področja okolja, ki delujejo tudi v javnem interesu," je poudarila Senka Šifkovič Vrbica s PIC nevladnih organizacij. Predsednica Dondesa Mateja Poljanšek pa je vesela, da je sodišče pritrdilo njihovim argumentom, in upa, da bo ministrstvo za okolje in prostor sodbo upoštevalo že pri pripravi naslednjega pravnega akta, ki bo določal odvzem volkov iz narave.

Upravno sodišče je ugotovilo, da ministrstvo ni izkazalo izpolnjevanja pogojev za tak odstrel v skladu s habitatno direktivo EU. Ta določa, da je odvzem življenja zaščitenih živali, med katerimi je tudi volk, prepovedano.

Določa pa možnost izjem: državi je dopuščeno, da pod strogo nadzorovanimi pogoji dovoli selektiven in omejen odvzem določenih zaščitenih živali iz narave. Država mora za tako dovoljenje izkazovati, da obstaja razlog po direktivi, da ni drugih zadovoljivih možnosti za reševanje problema in da odvzem ne škoduje vzdrževanju ugodnega stanja populacije.

"Gre za tehtno odločitev"

Država v letu 2015, ko je dovolila zadnji odstrel, ki je bil predmet tožbe, niti leta prej, kadar je dovolila odstrel s prilogo navedenega pravilnika, ni izkazovala izpolnjevanja navedenih pogojev, je v sporočilu za javnost zapisal PIC nevladnih organizacij.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo na zavodu za gozdove Marko Jonozovič pa je izpostavil, da pri oblikovanju ocene za odstrel primernega števila volkov ne gre za neko pavšalno oceno, temveč je to zelo tehtna odločitev, ki je sprejeta skozi dolgotrajen postopek. Ta zajema številna deležnike in strokovno kot zainteresirano javnost.

Pojasnil je, da tudi v letih, ko je bil odvzem volkov iz narave večji, niso zaznali sprememb v ravnovesju. Za sezono 2015-2016 je bil po pravilniku dovoljen odvzem sedmih volkov. Do začasne zaustavitve odstrela, so jih lovci odstrelili štiri, še trije volkovi pa so bili do danes povoženi.

Iz osrednjega registra odvzema velikih zveri na zavodu za gozdove je razvidno, da so leta 2012 iz narave odvzeli 14 volkov (12 odstreljenih, dve izgubi), leta 2013 tri (en odstrel, dve izgubi), leta 2014 12 volkov (štirje odstreljeni redno, trije izredno, pet izgub), leta 2015 sedem (pet odstreljenih, dve izgubi) in letos dva, ki sta bila oba povožena, kar se prišteva k izgubam.

Zoper izdano sodbo ministrstvo za okolje in prostor nima pravice do pritožbe, lahko pa vloži revizijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.