Vizita za živali > Novice
3792 ogledov

Organe prosijo, naj je ne usmrtijo

Evtanazija psa
Za tri pse, ki so sodelovali pri tragičnem dogodku v Mavrlenu, so odredili evtanazijo. Dva psa so že uspavali, psičko Kristy pa evtanazija še čaka.

V Zavodu Pit za pomoč, pravice in zaščito živali prosijo za milost in za novo priložnost. "V zvezi z nedavnim tragičnim dogodkom napada psov v Mavrlenu pri Črnomlju smo bili obveščeni, da naj bi bila tudi za psičko po imenu Kristy, odrejena evtanazija. Kristy je mati mladičkov, ki so se oziroma se oddajajo preko Zavetišča Meli Repče," so v Zavodu PIT zapisali v pismu Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Na spodnji fotografiji je eden od mladičev.

Menijo, da prisotnost psičke Kristy pri napadu na osebo ni bila prepričljivo in brez dvoma dokazana: "V skupini psov sta dva, ki sta si izredno podobna. Griffon in mama mladičkov Kristy."

"Popolnoma mogoče je, da je bila Kristy v tistem času le v istem prostoru kot ostali psi, ni pa dejansko napadla oškodovanke oziroma, da gre za Griffona in ne Kristy. Lahko, da se je v paniki dogodkov celo skrila v napačen prostor, prostor kjer se je počutila varno. V ogrado kjer se je zgodil tragični dogodek," pojasnjujejo.

Menijo, da je v konkretnem primeru dejanski povzročitelj takšnega napada psov človek, ki je skrbel za pse in jih očitno pomanjkljivo vzgajal ter z njimi ravnal neodgovorno. "Noben pes ne napade človeka sam od sebe, vzroki so lahko zelo različni. Pošteno bi bilo, da psička Kristy ne bi bila tista, ki bi s ceno svojega življenja plačala nespametna ravnanja in odločitve njenega lastnika. Glede na fotografije mladičkov, ki jih je objavilo zavetišče Meli Repče sklepamo, da psička Kristy, kljub temu, da je v izredno občutljivem obdobju materinstva, ne kaže nobenih agresivnih tendenc napram zaposlenim in morebitnim posvojiteljem mladičkov," opisujejo.

V kolikor bi šlo za nevarno psičko, neprimerno za posvojitev in prevzgojo, zagotavljajo, da bi bila skrb za mladičke resnično težka naloga. 

Radi bi ji pomagali

"Zagotavljamo vam, da smo v primeru ponovne presoje okoliščin glede psičke Kristy, pripravljeni psički pomagati po naših najboljših močeh in v sodelovanju z zavetiščem, kjer se psička nahaja," so se ponudili v Zavodu Pit. Pripravljeni so ji poiskati dober dom in odgovornega lastnika, ki bo pripravljen na delo z njo in se bo zavezal, da bo v socializacijo in prevzgojo psičke vložil svoj čas in sredstva.

Pod pismom so podpisani številni posamezniki in društva, ki menijo, da je psička primerna za bivanje z odgovornim lastnikom in v urejenem okolju.

Za informacijo, kakšna usoda čaka psičko Kristy in ali ji bodo dali še eno priložnost, smo povprašali na UVHVVR.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • rut 10:38 17.oktober 2017.

    Noben od teh psov si ni zasluzil usmrtitve. Situacija in politika krdela je sprozila zal tragicen dogodek. Vsak posamezen kuza bi bil v stabilnem okolju lahko super pes. Krivda je zgolj lastnikova in njega kaznujte!

  • Avatar čavez
    čavez 18:59 16.oktober 2017.

    Psa vzgajam da ne bo noben čefur hodu po mojem dvorišču pa če ga ubere do kosti.

  • Papaja Popi 17:20 16.oktober 2017.

    Pse je treba obvezno usmrtiti. Ali pa počakati, da še koga napadejo. Ko enkrat okusijo kri, je napa treba vedno pričakovati.

Sorodne novice