Vizita za živali > Svetovalnica
2278 ogledov

Orjaški afriški polž kot ljubljenček

Orjaški afriški polž EPA
Vse kar morate vedeti o orjaškem afriškem polžu ...

Vprašanje: Koliko dela je z orjaškim polžem? Kje lahko kupim tak terarij in je primeren terarij za želvo? Kako umaže vse in so tudi ti domači orjaški polži lahko prenašalci bolezni? Baje prenašajo meningitis?

Odgovarja Nika Leben, mag. biol., predsednica Bioexo

Orjaški afriški polži niso zelo zahtevni hišni ljubljenčki, saj je njihova oskrba preprosta. Poleg temperature, ki mora biti med 20 in 25 °C, vlaženja substrata plitve posodice z vodo in zagotavljanja dovolj kalcija z dodatkom sipine kosti, jim moramo zagotoviti samo še primerno hrano. Zelo radi imajo različno sadje in zelenjavo, ki pa mora biti sveža. Najraje imajo solato, kumaro, bučke, pa tudi banano ali jabolko. Dodatno lahko v terarij namestimo tudi posodico z ovsenimi kosmiči. Terarij za želvo brez pokrova zanje ni primeren, saj zelo dobro zlezejo tudi na pokrov in bi kaj hitro prišli iz posode. Zato mora biti terarij zaprt iz vseh strani, z nekaj mreže za zračenje. Odrasli so veliki do 20 cm, zato ne sme biti terarij premajhen. Včasih se dobi primernega rabljenega preko malih oglasov ali pa na kakem sejmu eksotičnih živali, ter v trgovinah. 
 
Seveda je količina čiščenja odvisna od števila polžev, priporočamo, da se terarij redno čisti in po potrebi zamenja substrat na tleh. Zavedajte se, da so polži hermafroditi in lahko odlagajo veliko jajčk. Te jajčka, odrasle ali mlade polže nikoli ne smete vreči proč v naravo, saj je orjaški afriški polž deklariran kot invazivna vrsta in se v mnogih državah že borijo proti njegovi naselitvi. 
 
Ravno tako kot za večino eksotičnih živali tudi pri afriških orjaških polžih ni izključen prenos povzročiteljev bolezni na človeka. Zato tudi zanje velja, da si po rokovanju z njimi dobro umijemo roke, da izključimo vsakršen, prenos na hrano. Dodatno se priporoča, da uporabljamo zelenjavo iz vrtov ali trgovin, kjer ni možen stik z drugimi živalmi, kot npr. iztrebki psov ali podgan. Polži so lahko namreč vmesni gostitelji pri prenosu nekaterih parazitov. V Ameriki poročajo o posameznih primerih prenosa  meningitisa iz invazivnih v naravi živečih polžev. Pri v ujetništvu gojenih polžih so okužbe redke, zato za zaščito zadostuje umivanje  ali razkuževanje rok. Tako ali tako so polži navadno v terariju zaprti in jih opazujemo tam, redkeje pa jih imamo po rokah.