Vizita za živali > Novice
263 ogledov

Orke iz zasede napadle jato delfinov

Stampedo delfinov, ki so jih napadli kiti Žurnal24 main
Prizor, na katerega sta nekega jutra naletela ribiča v Monterey Bayu ob obali Kalifornije, je redek in zato še posebej dragocen.

"Neverjetno jutro v Monterey Bay," je zapisal navdušeni avtor video posnetka, ki je v teh dneh zaokrožil na spletu.

Ribiča od daleč ugledata jato več kot tisočih delfinov, ki kot stampedo plavajo proti ladji. Kar naenkrat jih napade skupina "kitov ubijalcev" in borba za življenje se začne.

Čeprav so bili sicer okretnejši delfini v številčni premoči, so se orjaki zagotovo dobro pripravili na napad, jih pričakali v zasedi in začel se je ta redko videni lov.

(Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sicer je orka (latinsko Orcinus orca) največja in najmočnejša vrsta v družini delfinov (Delphinidae), odrasli samci zrastejo tudi do devet metrov.

Po svetovni razširjenosti je na drugem mestu med sesalci (takoj za človekom) in jo najdemo v vseh svetovnih oceanih.

Po načinu življenja je plenilec s pestro prehrano, saj lovi ribe, morske želve, ptiče, plavutonožce, morske pse, morske krave in celo druge kite. S tem so orke na vrhu morske prehranjevalne verige. Orke občasno napadejo tudi vosate kite, posebno sive in sinje kite. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.